11. aug, 2020

Äldrebostadsgaranti, Osebol, inskränkt postutdelning,jämlikhetskommission

Varit på möte i kommunhuset i eftermiddag, ett fysiskt möte. Så skönt att kunna se och höra varandra! Väl hemma denna underbara sommardag – en simtur i ljumt sjövatten. Bedömer 26 grader. Nu en lugn kväll på altanen, blå himmel, sol, stilla. Gräsklippare, hundar, barn, båtar. Snart kommer första igelkotten.

Mötet idag var det första i en rad om ”en garanti för äldres tillgång till anpassat boende”. Vi som träffades var en parlamentarisk kommitté, vilket betyder att den består av en från varje parti, oavsett storlek på partiet. Vi har kommunstyrelsens uppdrag att komma fram till ett beslut i frågan. Som bakgrund har vi en utredning som gjordes av tjänstepersoner under 2019. I januari 2021 ska vi lämna förslag till kommunstyrelsen. Så vad ska vi komma fram till? Vad betyder ”garanti”? Vilka boendeformer ska vi hantera? Vad betyder anpassat i sammanhanget? Ja, många frågor och vi ska svara på dem. Det vi är överens om redan nu är att det behövs olika boendeformer mellan hemtjänst i egna hemmet och särskilt boende. En god början. Sedan är det ju svårt att garantera tillgång, om det saknas tillgängliga bostäder, trygghetsboende/servicebostäder (seniorboenden). Och det saknas sannerligen i Växjö kommun! Så bygg vetja!

Förstår att Post Nord nu tänker sluta upp med att dela ut post varje dag i vissa glesbygder. Det blir naturligtvis bygder som saknar det mesta annan service, som fiber och mobiltäckning. Det är olyckligt, landsbygdsfientligt. Var är landsbygdskommittén? Den som var överens över partigränserna om 75 förslag för landsbygdens utveckling istället för avveckling? Har precis läst ut Marit Kaplas ”Osebol”, boken om hennes hemby med intervjuer av så gott som alla invånare. Så läsvärd. Så många aspekter på byn, som förlorar affären, jobben i skogen och bron över Klarälven stängs för trafik. Det senare beklagas av många av invånarna, det ses som ett politiskt svek. Samtidigt flyttar nya människor hit! Marit Kapla är en av Bibliotekets vänners föreläsare i höst! Om det går att genomföra måste jag tyvärr tillägga. Hoppas om inte fysiskt så digitalt.

Jämlikhetskommissionen har kommit ut med rapport och förslag. Blev direkt nersablad av borgerliga kommentatorer/ledarskribenter. Så den ska läsas! En skulle ju kunna tro att pandemin gjort alla mer införstådda med att ojämlikhet är direkt farligt men det krävs kanske en digerdöd för det. Således håller jag helt med Göran Greider (igen) som i Dagens ETC 11/8 kritiserar så kallade omstartskommissionens (Stockholms Handelskammares tankesmedja) förslag att ge studenter som klarar gymnasiet på utsatt tid en belöning, en slags ”överklassrabatt” som Greider kallar det. Nä, inga belöningar, men ge eleverna bra ekonomiska förutsättningar att studera, på gymnasier och på universitet och högskolor. Bra förutsättningar utan att de ska behöva arbeta så mycket att det påverkar studierna negativt. Det skulle kunna göra genomströmningen vid universiteten snabbare och etableringstiden för svenska studenter kortare. Nu är det 28 år i snitt innan svenska studenter kommer ut på arbetsmarknaden, två år längre än i andra länder i Europa (enligt Svenskt Näringsliv).

Ha en fin kväll!

Carin Högstedt

Växjö 20200811

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se