31. jul, 2020

Rensa fisk, skala potatis, brylépudding, Öland, Äldreomsorgslyftet, friluftsteater

Tänker en del på semesterresan denna sommar – Öland – mest norra delen. När jag växte upp utanför Oskarshamn var det ofta den enda resan familjen gjorde; färjan till Byxelkrok, där mammas syster med familj bodde sommartid, över dagen. Det var väl därför jag hade ett av de första sommarjobben på pensionat Sjöstugan. En månad med potatisskalning, fiskrensning, handdisk. Minns att jag la på hullet. God mat och antingen choklad- eller brylépudding varje dag till efterrätt. Öland – bara positiva vibbar. Så vackert. Tycker över huvud taget mycket om karga landskap. Visste faktiskt inte att Öland har raukar, men nu har vi upptäckt dem. Döttrarna och jag körde vägar, som jag tror jag aldrig åkt förut. Gamla fina gårdar överallt. Vi njöt alla fyra.

Nästa större händelse denna udda sommar: Teater, fars, sång, dans! Ett par hundra meter hemifrån, utomhus, med avstånd och handsprit. Barnbarnens farmor och jag cyklade dit, rejält påklädda och jag med två filtar – men glömde regnkappan, det absolut viktigaste denna kalla, blöta kväll. Linnéateatern bjöd på sig och trotsade regnskur och kyla i två timmar exklusive fikapaus. Fika inomhus värmde gott i halvtid. Trevligt! Tack för att inte detta ställdes in. Begränsad publik naturligtvis. Brukar vara sådär ett par hundra. Nu under 50. Väl skött.

Idag fredag och på måndag börjar mötesåret. V.s regiongrupp har möte och likaså omsorgsnämndens arbetsutskott. Bland annat ska vi rekvirera 3,8 milj kr från statens dryga två miljarder som anslagits till utbildning av vårdbiträden och undersköterskor. De 3,8 gäller 2020 och räcker enligt tjänsteunderlag till ca 60 medarbetare på halvtid. En vanlig månad används över 10 % timanställda, ofta outbildade. Dessa är en viktig grupp för stimulansmedlen, kallat Äldreomsorgslyftet, anser jag. Ska bli mycket intressant att ta del av användningen av tillskottet och se resultatet. Återkommer säkert om detta. 2020 i hamn, 2021 ska komma medel, men långsiktigt? Det stora lyftet som alla numera vet behövs för en trygg ålderdom?

Skönt att få kommunala handlingar att läsa och begrunda samt ha anledning att titta i kalendern vad som dagen innehåller. För mycket ledig tid och jag får inget gjort. Märkligt men sant. Tom kalender och jag får fullt sjå med att skjuta upp saker…

NU visar sig solen. Det var ett tag sedan. Kanske kan sitta ute, utan filt om benen? Framsteg i så fall denna juli i denna del av landet.  Ja, jag blir sur av skitväder.

Carin Högstedt

20200731

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se