27. jul, 2020

Källa hamn, martorn, St Frö, Trollskogen, Sjöstugan, trygghetsbostäder i grus?

Minns ni ”Europas grönaste stad”? Jo, det var Växjö kommuns slogan/epitet. Visserligen var vi aldrig grönaste kommunen, men epitetet (jag vägrar skriva varumärke) visade höga ambitioner på klimat/miljöområdet. När olika organisationer rankade kommunernas miljöarbete så låg Växjö bland de tio bästa. Allt annat kändes otänkbart. Miljömålen var högt ställda – verkligheten inte fullt så bra, men även vi som ville mer och fortare kunde vara stolta över Växjö kommun i detta avseende. Även som opposition vill en gärna kunna känna stolthet över sin kommun och tala väl om den. Det som kommunala bolaget VEAB (energibolaget) har gjort inom fjärrvärme och närvärme, fjärrkyla och fossilfritt bränsle är en remarkabel framgång för klimat och miljö. Utan tvekan.

Det har ärligt talat blivit allt svårare att vara stolt. Och jag noterar att insändarskribenter tar upp detta ämne. Och i takt med stoltheten går rankingarna neråt: ”Bäst att leva i”, Klimat/miljö, näringslivspolitiken…neråt, neråt. Ambitionerna? ”Hållbarhetsprogrammet” är ambitiöst och har alla förutsättningar för att skapa en kommun med framtidstro. Men det saknas fortfarande konkreta mål för den ekologiska och sociala framtiden. Det faktum att kommunen inte har ett enda trygghetsboende är bara det ett minus i attraktivitet. Det skulle lösas med att överlåta till privat företag att riva ett äldreboende och bygga nytt trygghetsboende. Rivningen är klar, grusplan återstår. Försening och eventuellt ändringar i planen för bygget – läget känns osäkert för dessa trygghetsbostäder, mycket osäkert.  

Tre dagar på resa med döttrarna till Öland. En dag regn, två dagar fint väder. Huvudsakligen norra Öland den här gången. Det är tredje året i rad vi gör en sådan här utflykt med övernattning. Det som förenar oss är intresset för loppisar och antikaffärer. Ca 15 loppisar o liknande stannade vi vid och många körde vi förbi. Alla blev nöjda. Besökte Långe Erik. Säkert 30-40 år sedan jag var där. Gjorde en vandring i Trollskogen, naturreservat på udden längst norrut. Såg kopparorm och svartoxe. Fantastiska träd. Tittade på Byxelkrok där jag sommarjobbade 1963 på Pensionat Sjöstugan. Nu till salu, lite nergånget.

Vi bodde i nybyggd sjöbod (sådär 10 år)  i Källa hamn. När de bodarna var på gång var jag sugen på att hyra permanent/köpa, men det var väl mer en dagdröm. Nu blev det två nätter med denna vackra utsikt över Östersjön, öar med skarvar och många andra fåglar. Avslutade med besök i Stora Frö, där favoritantikbutiken ligger och så Capellagården. Där växte många praktfulla martorn. Vet inte säkert om det är samma som chardon bleu, som finns i t ex Alperna. Bör vara samma familj i alla fall, tistelsläkte. Mycket vacker denna chardon bleu och martornen på Capellagården helt magnifika. Linné hittade dem på norra Öland 1753 och menade att de späda skotten smakade sparris, var urindrivande och fungerade uppmuntrande (Wikipeda).  Härligt med detta miljöombyte! Hemma hade det kommit 27 mm regn.

Carin Högstedt

20200727

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se