23. jul, 2020

Höstkänning, humör under noll, simhallen -här eller där eller inte? Janakippo

Fick brev från Joe Peterson, Los Angeles. Han har rötter i Sverige i Puksjömåla, Mörlunda socken. Han undrar om vi kan vara släkt. Vad gäller platsen, gården eller byn kanske för länge sedan, så ligger släktskap nära till hands, eftersom mina anor på mammas sida finns i trakten. Det jag vet är att min mormors mormors mormor och morfar kom till Puksjömåla 1802 och stannade ett år för att sedan flytta till S Kulltorp i närheten. De flyttade in i Puksjömåla och Joes anor flyttade ut 1802. Enligt husförhörslängd. Släktträffen 2015 hittade vi Puksjömåla, nerfallet och bortom all räddning.  En gång ett ståtligt hus, skrev jag i släktkrönikan. Ska forska vidare om eventuellt släktskap med Joe. Klingar inte men vem vet.  

Gårdagen började bra med sol och värme. Glad i hågen tog jag en simtur på morgonen. Rätt kallt ärligt talat. Senare dukade jag upp ost, kex, kaffe, te, jordgubbar, vispgrädde, kaka, för de tre döttrarna skulle komma. Självfallet skulle vi sitta ute. Det funkade en timme. Blixt, dunder, hällregn, +13 grader i en halvtimme. Genomfrusna och slut på festen.

Lyssnade förstås på Karin Smirnoffs sommarprat idag. Bra! Förstår hur mycket av Janakippo som är hon och hennes uppväxt. Läst alla tre delarna av Smirnoff om Janakippo och livet på landet i norr. Tycker det varit ovanligt många hörvärda sommarprat, kanske för att jag gett mig tid att lyssna.

Uppenbarligen är de blå-gröna oense om var och vilken simhall Växjö ska ha i framtiden. (L) vill ha två simhallar, (KD) vill ha en ny men absolut inte där den nuvarande ligger utan ”vi är öppna för fler platser, men det bör vara en lättillgänglig plats i en bra omgivning” enligt insändare i Smp idag, 23/7. Lättillgänglig plats i bra omgivning – ja, det är ju väldigt upplysande. Får jag föreslå nuvarande placering! Lättillgänglig, utmärkt placering för folket som vill besöka simhallen och som uttryckt sina känslor för simhall på just den platsen! Den platsen är optimal för att vara lättnådd för väldigt många människor. Minns när nya kommunhuset behandlades i kommunfullmäktige första gången. Jag sa att vi i (V) hellre lade pengar på ridverksamheten och simhall än på nytt kommunhus. Då fick jag höra från (M)-ledamot att de hade pengar till allt det OCH kommunhus! Ja, det är sant. Jag minns, för jag har alltid, som mitt parti, varit noga med att inte ösa ut för mycket löften och pengar. Men kommunhus för 900 miljoner plus kringkostnader, ridsporten och simhall – inga problem… Vi fick ett kommunhus. Tyvärr, men så är det. Vad blir det mer och var blir det en simhall för framtiden? En siffra har kommit fram för renovering av den gamla simhallen. 600 miljoner. Säger ingenting. Det är klart att en simhall med alla tekniska saker kostar. Den ska ta emot tusentals besökare varje vecka, månad, år. Vad trodde ni – jämfört med kontorslokaler i ett nytt kommunhus?

Sitter ute kl 19.00 torsdag kväll. Med filt om benen. Höstkänning. Kall vind. Humör under noll. Men i morgon en utflykt till Öland. Kan bara bli bättre.

Carin Högstedt

20200723

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se