18. jul, 2020

Slutlekt! Skrattmåsar, strandskata, Rosenhill, vinster och inblick i välfärden,

Slutlekt! sa Tomas Eneroth (S), transportminister, om vattenskotertrafiken. Så bra att det äntligen kommer förslag till åtgärder mot buskörningen, oväsendet, fågelskrämeländet. Bra!

Lördag eftermiddag 18 juli. Sommaren är tillbaka. Rör mig ute – mellan badet och altanen. Omgiven av skrattmåsar, fiskmåsar, fisktärnor, duvor, änder och en – strandskata. Inte första gången det syns en strandskata här men det är inte ofta. Först var det en skrattmås, sedan blev det två och de skränade rejält. Nu är det en hel flock, ca 20, vuxna och ungar. Alla fåglar är vackra men skrattmåsungarna är speciellt fina och nyfikna. Tycker jag. Igelkottarna är trogna min altan. Tre samtidigt som mest. Den minsta av dem kommer nu och äter både frukost och kvällsmat här.  Ja, jag saknar inte trevligt sällskap.

I Smålandsposten har startat en ny inblickserie med djupgående artiklar om ett vårdboende med det förrädiskt tjusiga namnet Rosenhill, som ligger i Tingsryds kommun. Det är ett boende för personer över 45 år och med psykiska funktionshinder. En kan ju ana att den gruppen människor inte har så många anhöriga, som hade kunnat slå larm. Å andra sidan är det ambulanspersonal som har anmält vanvård, flera gånger. 2013 startar det privata företaget Rosenhill. I maj 2020 stänger IVO (Inspektionen för vård och omsorg) verksamheten. Där emellan är 7 år av inspektioner, negativ kritik, ålägganden på ålägganden med otillräckliga resultat. I februari 2020 skriver IVO att Rosenhill saknar ett fungerande systematiskt kvalitetsarbete. Verksamheten drivs inte i enlighet med tillståndet de fått. Kvalitén brister, dokumentationsskyldigheten likaså. De som driver företaget anses inte ha insikt och förmåga att följa föreskrifter som gäller och uppfyller inte krav på lämplighet. I september 2019 hade Växjö kommun tagit hem sina på Rosenhill placerade personer. Då hade upptäckts att sexuella övergrepp försökt döljas.  Det är hemsk läsning, men ack så värdefullt att få veta hur det kan vara och gå till. Och vilken tid allt tar. Det skriker ur texten: Vi som har bott här, levt här, hade inget val, inga alternativ. Så återigen: Hur dåligt får det vara och hur länge? Hur mycket vinster får tas ut när 25 vårdtagare har 1 personal nattetid? Ett avsnitt i artikelserien återstår.

 

Här blev det avbrott för ett par timmar med bad och fika. Barnbarn med föräldrar och farmor här. Igelkott vid matskålen dröp av under protest. Tolkar nysningar och något slags kluckande ljud som protest. Strandskatan promenerat här hela eftermiddagen. Verkar hänga med skrattmåsarna.

Carin Högstedt

20200718

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se