14. jul, 2020

Nytt sjukhus eller ej, "nära vården", semestersabotörer, gymnasielagen, konst

Träffade på partikamrat Örjan på COOP. Vi var överens om att det händer väldigt lite och att det är trist. Går att träffa vänner, barn, barnbarn utomhus men helst bara en i taget. Han rådde mig att köra egen bil till Öland nästa vecka, när jag och döttrarna ska dit. Jag har funderat på det. Blir nog så. Att sitta i bil tillsammans är inte bästa läget. I övrigt kan vi hantera samvaron och hålla avstånd. Nåväl. Det är ett tag till.

Tidningarna är tunna men korsorden består. Har fått upp farten på att lösa dem. Åtminstone de mellansvåra. Lokala tidningens insändarsidor är fyllda. Idag med en ifrågasättande artikel om nya sjukhuset i Kronoberg av två liberaler. De vill ha mer utredning om behov av ny mark med tanke på utveckling av ”nära vården”, dvs vårdcentralerna, primärvården. Parallellt krävs utredning om möjligheten att bygga modernt på nuvarande plats. Och så utreda kostnaderna för respektive placering. Svaret från regionledningen kommer nog bli att det är redan gjort. Men jag kan bygga på; grunnar på vad pandemin har lärt oss och om eventuella ändringar i planerna på grund av nya kunskaper och erfarenheter. Irriterande också att planeringen av nya sjukhusbygget verkar fortgå oavbrutet – utan att det finns mer än inriktningsbeslut och ingen kalkyl. När beslut ska tas så kommer det motiveras av att så mycket pengar redan är investerade i mark, anställningar etc. Eller? Satsning på vårdcentralerna ska föregå nytt sjukhus enligt min mening. Men finns pengar till det? Ett starkt argument för nytt sjukhus utanför stadskärnan finns; det är svårt att ha verksamhet i fastigheter som samtidigt ska byggas till och om. Operationer är svårt att göra i med skakningar i väggar och golv. Många skribenter har ifrågasatt sjukhusbygget ur olika aspekter. Alla har avfärdats med att de inte förstått premisserna ungefär. Oavsett utgången så är det bra att folk tycker, tänker och skriver! Kommunens/regionens invånare är alerta.

Vidare idag om ”semestersabotörerna” som rubriken påpassligt lyder; det är vattenskotrarna. Någon sa häromsistens att 95 % av förarna av dessa åkdon sköter sig, 5 % buskör. Jag tror det stämmer - om vi vänder på siffrorna. 5 % kanske inte buskör.

 Så en artikel om ”Den ljusnande framtid är inte allas”. Det är föreningen Goda krafter i Växjö, som förtjänstfullt ingående beskriver hur ensamkommandes möjligheter till arbete har påverkats av pandemin, växande arbetslöshet och gymnasielagens oförenlighet med coronas konsekvenser. Ett 60-tal ungdomar i Växjö kommun är berörda och hotade av en utvisning, fast de egentligen behövs i välfärdsarbetet. De behöver lite längre uppehållstillstånd och prov- eller visstidsanställningar, precis som andra kan få för att komma in på arbetsmarknaden. Så självklart, så logiskt. Läs, 14/7, Smålandsposten.

Var på konstutställning i Gynkelstorp och Galleri Garaget. Hög klass, akvarellerna av Lena Hoel tog andan ur mig. Bergliot Kvarnares välgjorda oljor visar mitt Smålands skogsbygder. Beklagar er som inte hittade till denna utställning. Sista dagen var i söndags. Det var 16.de året som Galleri Garaget har utställning i samband med Bergveckan. I år utan Bergvecka på grund av virus. Nästa år? Vem vet hur virusspridningen ser ut då?

Igår tog jag itu med att rensa i förrådet. På allvar. Gick till botten. Hittade det ena och det andra. Körde tre gånger till Återbrukscentralen. En del lämnades till återbruk, en del blev oåterkalleligen slängt i containrar för återvinning i bästa fall. Rätt plågsamt både fysiskt och psykiskt. Samtidigt en befrielse och skönt att kunna gå in i förrådet utan att kliva på saker. Hoppas någon får glädje av det fina trangiaköket.

Sitter ute och skriver denna tisdagseftermiddag. Fryser en aning. Mulet och regn i sikte. Sommaren som kom av sig!?

 Carin Högstedt

20200714

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se