10. jul, 2020

Kallt plurr, "Kvinnor emellan", nerläggningar, privatiseringar, SFI o KomVux, Panncentralen

Efter en veckas uppehåll från simturer, så hoppade jag i sjön kl 8.00 idag. Solen sken. Faktiskt. Iskallt. Kändes det i alla fall. Upp igen. Dagarna går. Det är högsommar men halv sex idag var det bara +8 grader i luften. Sommaren är kort, det är sanningen. Nu fredag eftermiddag väntas regnet börja.

Gott om protester mot nerläggningen av KomVux på insändarsidorna. Idag ett intressant perspektiv av en kvinna som är läxhjälpare (och lärare). Hon beskriver hur hon möter SFI-elever som behöver hjälp och som går på olika kurser hos olika företag. Det saknas likvärdighet, samsyn, samordning, en del har hamnat på fel nivå och uppgifterna är ofta för svåra. Denna läxhjälpare anser att kommunen ska driva SFI-undervisningen i egen regi och ta sitt ansvar. Med förslaget att lägga ut all komvuxutbildning på privata företag så blir en redan undermålig verksamhet än sämre är hennes slutsats. Jag minns ett samtal med en kvinna som skulle bli undersköterska och visade mig sina uppgifter. Inte ens en svenskfödd läkare hade kunnat svara på alla de svåra frågorna. Har inte kunnat förstå poängen med en sådan utbildning.

Som om det inte var nog med drastiska beslut denna sommar (fast det är inget politiskt beslut fattat! Märk väl! Numera räknas blå-gröna pressmeddelanden som beslut om än inte formellt. På den lösa grunden kan anställda numera få veta att det är slutjobbat). Nej, nu ska mötesplatsen Panncentralen i bostadsområdet Dalbo läggas ner. I varje fall ska inte kommunen bidra längre.  Panncentralen ligger i ett område med hyreslägenheter. Verksamheten har varit igång i många år och fått priser för det de gör. Onsdagskvällar har varit kvinnornas, ”Kvinnor emellan” med varierande innehåll av föreläsningar och framför allt lära känna varandra, göra något tillsammans. När bostadsområdet såldes till privat bolag för några år sedan så var Panncentralen aktuell. Skulle den få finnas kvar? Ja, var svaret. För något halvår sedan var jag där och fick veta att bidraget från kommunen skulle minskas. Frågade på fullmäktige om nerläggning var meningen. Nej, inte alls. Men nu ska pengar istället satsas på Medborgarkontoret. Kanske. Mycket diffust i media vad som är meningen. Självfallet kan en verksamhet ändras med tiden, men det är bra om det finns något utarbetat alternativ innan nerläggningar presenteras. Medborgarkontor är jättebra att det finns, men det är ingen mötesplats. Och det är just mötesplatser som är behövda i området. Varierande sådana. Allt för integrationen.

Var kattvakt igår hos dotter ett par mil norrut. Passade på att göra en rejäl sväng på landsbygden och att dela V-flygbladet Sommarknytt i Furuby och Åryd. I morgon kommer bonusdotter från Lund på besök och på söndag ska jag besöka Galleri Garaget i Gynkelstorp. Nu är regnet här och även en skrattmås (svart huvud). De är inte vanliga längre.

 Läst Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev”. -Ja, läsvärd, intressant och riktigt otäck studie i kvinnoförtryck, ja, våld mot kvinnor. Tar nog itu med LOVE, en roman om Greta Garbo av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri. På Gretas morssida finns samma anfäder och mödrar som min farmor och farfar (vars släkter sammanfaller längre tillbaka). Därav mitt intresse och den här romanen är helt ny. Spännande. Finns en hel del böcker om Greta och jag har läst några innan.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200710

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se