7. jul, 2020

IVO, Wilhelmshill, KomVux, tillgängliga bostäder, corona o boenden

Hör från IVO att 40 kommuner sticker ut när det gäller corona och sjukdom. 91 äldreboenden har inte klarat den individuella relevanta läkarbedömningen. Det är inte bara smittspridning bakom siffrorna. Kommer säkerligen mer nyheter från IVOs inspektioner. Vad bra att Sverige har en myndighet som IVO (Inspektionen för vård och omsorg)! Så mycket bra det finns i Sverige inom denna sektor. Men fortfarande omfattas inte alla av trygghet och speciellt inte de som är trötta, sjuka, orkeslösa, rörelsehindrade, beroende av andras omsorg. I Växjö kommun anses omsorgstagare nöjdhet vara bra om 80 % är nöjda. Om Växjö ligger något över snittet nöjdhet i andra kommuner så är det också bra. Jag tycker 80% ska ändras till 90% (som första etapp). Det andra måttet, bättre än snittet större kommuner, är förrädiskt. Kan innebära en spiral neråt i kvalite’; alla lika dåliga. Ingen tröst för någon.

Läser att Växjöbostäder (kommunalt bolag) ska testa att bygga nya hyreshus med minskade krav på tillgänglighet, för att påverka priset. Jag blir galen på denna blågröna våta dröm som sticker upp från och till, drömmen om att visa handlingskraft (?) och det ska gå ut över de som har någon form av rörelsebegränsning, vilket ju nästan alla människor får förr eller senare. Det handlar om att kunna bo kvar i sin bostad och att kunna ta emot besökare av alla kategorier. Det handlar om att inte behöva göra dyra bostadsanpassningar i efterhand. Det handlar om att alla ska kunna söka till de nya lägenheterna. Det handlar om jämlikhet. Kan vi inte bara gå in i framtiden och lämna eran med otillgängliga bostäder bakom oss, en gång för alla?

Wilhelmshill, den gamla sekelskiftesvillan på Evedal vid Helgasjön står tom och oanvänd denna sommar. Kommunen ville att pensionärsorganisationerna som tidigare ansvarade för skötsel och drift, skulle tjänstgöra inom äldreomsorgen för ett förnyat kontrakt. -Ja, det var före corona. Pensionärerna sa nej till det. De lade ner massor och tillräckligt av ideell tid på att sköta park och hus. Ingen annan entreprenör har anmält intresse. Så nu kan Wilhelmshill hyras direkt av kommunen. För 24 timmar (bröllop eller annan fest) kostar det 2 500 kr. Tidigare var priset 800 kr. Mellanskillnaden är det ideella arbetet som pensionärerna gjorde. Tydligen ingen hit hittills eftersom det står tomt. Det som retar mig idag är att det sägs från tjänsteperson i kommunen att ”det har varit väldigt begränsat om vilka som kunnat använda Wilhelmshill.” ”…detta ska kunna vara en plats för alla, inte bara pensionärer”. Förlåt, men det låter som om en liten sekt har häckat i stora trävillan. Det är en myt som har spridits. Alla, säger alla hade möjligheter att hyra Wilhemshill. Speciellt, om inte jag tar fel, var de kända för barnkalasen. Skillnaden är att det fina huset i den vackra omgivningen användes, sköttes och att alla som ville hyra kunde göra det. Win win brukar det kallas. Nu står Wilhelmshill oanvänt.

Nerläggningen av Komvux i Växjö kommun väcker berättigad kritik från lärare, elever och vanliga medborgare. Kan verkligen vanligtvis tänkande, reflekterande ledamöter inom L, MP, C köpa detta högerförslag rakt upp och ner? Hur känns det i maggropen? Visst, det går att återkommunalisera efter nästa val, men det är aldrig en enkel procedur. I kläm är som alltid de som är beroende av verksamheterna, de som ska få utbildning för arbetsmarknad och framtiden, bygga upp sina liv, antingen de har flytt från elände i andra länder eller drabbats av coronanerlagd arbetsplats. Eller bara vill byta spår och utbilda sig till ett vårdyrke, som skriker efter arbetskraft. Ingenjören bakom privatiseringsförslaget, ordförande i nämnden för Arbete och välfärd (socialnämnden) (M), skriver i SvD Debatt 6 juli att ”Bidragen minskar drivkrafterna för att jobba, håller tillbaka tillväxten och tar resurser som behövs i välfärden. Socialdemokraternas bidragspolitik fräter på det svenska samhället. Nu krävs förändring”. Hur? Nya krav, krav, krav, kontroll, kontroll, kontroll. Jag är tacksam att jag har ett mer sammansatt uppdrag av väljarna och medborgarna. Ställa krav, javisst, och stödja, hjälpa de som behöver på grund av sjukdomar, arbetslöshet, ohälsa, funktionsvariationer etc med bidrag av olika typer. Kompensatoriskt, Jämlikt. Visionen är en basinkomst (medborgarlön). Ingen vill befinna sig i utanförskap eller fattigdom. Men 13 % av barnen i Sverige finns i ekonomiskt svaga familjer, barnfattigdom brukar vi kalla det.

Lite sol idag. Inget regn hittills. Blåser hårt. Barnbarns födelsedag firades igår på minikalas inomhus med avstånd. Stora festen blir senare när det ges vackert och utomhusväder. Lite paket igår och mycket nöjd tjej som fyllde 13. Resten vid nästa festtillfälle.

Vattenscootrar har blivit hett stoff. Återkommer om det ämnet.

Ha en fortsatt fin tisdag!

Carin Högstedt

20200707

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se