25. jun, 2020

Lundell, Tegnell, Sahlin, Greta, överdödlighet, timanställda-smittade

”Lugnt och tillbakalutat” beskrev en recensent Ulf Lundells Sommarprogram. Stämmer precis. Även jag brev lugn och tillbakalutad. Satt stilla och lyssnade på hans dagboksanteckningar från denna vår. Korthugget. Mycket natur och fåglar. Musiken helt i min smak. Joan Baez, Joni Mitchell…nästan bara kvinnors musik. Inga utfall mot feminism eller feminister. Vardagligheter varvat med drömmar om folkhemmet. Lyssnade också på Greta – lysande! Mona Sahlin – vältalig som alltid. -Men varför gjorde du de där konstiga tabbarna, som slog ut dig från det politiska livet? Inget svar. Anders Tegnell – stärkte – om möjligt - mitt förtroende för honom genom att jag fick veta mer om hans fotarbete i Laos med fler afrikanska länder. Ser nu fram mot Karin Smirnoffs Sommar. Med fler.

I SvD idag om överdödligheten i Covid-19 i Sveriges regioner. Överdödlighet definieras som en dödlighet som överskrider 5 % och minst 20 fler personer jämfört med 2019. Kronoberg ligger på +17 % och 66 fler döda. Stockholm har 2 283 fler döda och +71 %. Tre regioner har ingen överdödlighet. Sedan är ju dessa siffror till och med v 24. Slutet har vi inte sett.  Stora regionala skillnader. Glesbygdslän har hittills klarat sig bättre, tycker jag går att generalisera.

Sommarväder och de sista planerade mötena idag. Började med regiongrupp digitalt på morgonen. Vi klarade av det på en timme; planering för hösten med regionbudget i oktober eller november. Några idéer till motioner, interpellationer. Blir mycket arbete i höst. Så blir det årsmöte utomhus i Öjaby med ProLiv Kronoberg och efter det styrelsemöte. Så hem för möte med styrelsen i min bostadsrättsförening. Sedan stor frihet om än i karantän. 24 grader i vattnet idag. Badar, simmar. Igår kväll på fotbollsmatch. SAIKs (Sandsbro AIK) flicklag där min dotterdotter är med. De spelade mot Ingelstad och ledde nästan hela matchen, när Ingelstad fick in två mål och det blev oavgjort. Underbar kväll på Norremarks fotbollsanläggning med mycket grönt runt omkring, som en oas, med bara några 100 m från stora köpcentra.

I Stockholm har det utretts att det finns ett samband mellan antalet timanställda och antalet smittade omsorgstagare på boenden. Det förstår ju alla tänkande människor, men det är bra att få papper på det genom en undersökning. Mer om det i Dagens ETC 23/6.

Igår kväll tre igelkottar samtidigt vid matskålen. I morgon levereras vårt ”(V)äxjös Kommunnytt sommar”. Blir mycket cyklande med detta nummer som inte bygger på något kommunfullmäktige – eftersom det inte ägt rum – utan är fristående. Bra att kunna krydda ledigheten med meningsfullt politiskt arbete.

Carin Högstedt

20200625

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se