18. jun, 2020

Igelkottar, bad, fikonträd, regionfullmäktige, hörselskadade, vem ska betala?

Halv åtta var det dags för första badet idag. Skönt och fin morgon. Granne på hörnet uppe tidigt också. Pratade lite om djurlivet i området. Förstod med ens varför ”mina” igelkottar verkar vilja komma in i lägenheten. Går till altandörren och ser ut som de vill bli insläppta. -Jo, grannen berättade att de har besök av två igelkottar och att de brukar gå in och gå en sväng i vardagsrummet. Förstod också att det var i någon säck med löv hos grannen som de övervintrat. De rör sig alltså i princip i kvarteret.  

Härligt väder och bra badtemperatur i vattnet. Barnbarn med föräldrar här två dagar i rad för bad från cementbryggan i Toftasjön.  Fika ute förstås. Knastertorrt i jorden. Mycket nöjd med att fikonträdet överlevt en vinter till. Gått från liten planta till meterhög och får nya blad hela tiden. Ursprunget är från Gotland, en gåva av maken L.s syster och barnbarn.

Igår fullmäktige med Region Kronoberg. Trodde det skulle ta ett par timmar. Vissa diskussionspunkter borta för att spara tid på det delvis digitala mötet. Men jag bedrog mig – sju timmar inklusive lunch. Jag skulle tjänstgöra – är ersättare men ett par V-ledamöters frånvaro gjorde mig till ordinarie på detta möte. Skulle delta via länk. Funkade inte! Frustrerande! Gav upp och tog bilen till stan och konserthuset där Region Kronoberg hyrt stora salen (tar 7-800) för livemöte med storskärm, där vi kunde se dem som satt hemma när de talade. Gott om space. Inga problem. Undvek kaffet i paus och restaurangbesök på lunchen. Väl genomfört möte med noggrann och tydlig ordförande. Tekniken fungerade förutom vid ett tillfälle mitt i en votering, då en V-ledamot åkt ut ur systemet och inte hade ljud. Till slut kunde Christer rösta från Markaryd via ett vanligt telefonsamtal.

Voteringen var den enda under dagen och gällde en höjning av egenavgiften för utprovning av hörapparater från nuvarande 350 kr till 950. En rimlig höjning enligt de borgerliga ledamöterna. Den ska ge regionen en inkomst på en miljon kr. Det är alltså hörselskadade i Kronoberg som ska betala en miljon/år ytterligare till regionen. S+V kämpade för att behålla nuvarande nivå. Argumenten var att de som är berörda ofta är pensionärer med en ekonomi som inte tål en så hög kostnad utöver det vanliga. Också att en avstådd hörapparat kan vara en risk och åstadkomma kostnader på annat sätt. Hörapparat är ett hjälpmedel för att de med sämre hörsel ska bli jämlika med de som inte har det problemet. S+V talade om solidaritet. De borgerliga pratade om att varje miljon som kan sparas är bra. Den ideologiska skiljelinjen blev tydlig: Ska alla med behov av hjälpmedel – oavsett om det är hörapparater eller glasögon – få hjälpmedel oavsett om de har gott om pengar eller ej? Eller ska alla grupper med funktionsvariationer få det lika dyrt? Vilket mål gäller? Jag tolkar diskussionen som att det sistnämnda är det som styr i regionen. Det går att ändra på i nästa val. Voteringen slutade med 29 för höjningen, 24 mot och 7 som avstod. Det var SDs ledamöter som lagt ett eget förslag på höjning till 700 kr som avstod i huvudvoteringen.

 I övrigt diskuterades årsredovisningen för patientnämnden, som haft över 700 ärenden under 2019. Region Kronobergs årsredovisning 2019, som ju rör tiden före corona, ledde inte till någon diskussion. Revisor Löfström tog upp den dåliga måluppfyllelsen, vilken jag också noterat när jag läste. Färre läkemedelsgenomgångar, delade turer ökat, fysisk aktivitet på recept minskat, bilar som går på förnyelsebart inte lyckats, beslut om innovationsupphandling ej verkställt…  Finns mycket att göra bättre. Årsredovisningar är tunga att läsa men ger väldigt mycket kunskap om läget, positivt och negativt.

Den stora diskussionen utbröt under punkten delårsrapport till och med mars 2020. Punkten togs som intäkt för att diskutera post corona och hur svårt det kommer att bli ekonomiskt, hur tufft, om vårdskulden, om kollektivtrafiken, ska det bli mer bussar eller färre. Märker att jag har svårt att komma på en beskrivning av den långa debatten. Partikamrat Eva-Britt Svensson var nog kortast, men sa att det inte går att skylla problem på corona enbart. Styrsystem som new public management har lett till vårdkris. En mer tillitsstyrd organisation är nödvändig. Carl-Olof Bengtsson (S) var konkret. Varför diskutera en delårsrapport för januari-mars först i juni? Ja, bra fråga, väldigt sent och tämligen överspelat. Hur ser ekonomin ut i april, i maj? Utgifter på grund av corona, statsbidrag?

Midsommarafton i morgon. Drar ut på landet till utefirande med de närmaste, helt enligt traditionen, men med vederbörligt avstånd. Ha en skön helg!

Carin Högstedt

20200618

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se