30. maj, 2020

Gökottefrukost med igelkott o tyskhare, Furuby, fiber o gympahall, äldreomsorgen är het

Uppe i gökottan. Dukade upp frukosten halv sex. Solen på väg till frukostbordet. Ingen gök ännu men väl stora långbenta tyskharen, som kom sättandes över gräsmattan, satte sig i kanten på altanen och tittade på mig. Sprang vidare när jag tog fram mobilen för att fota. Igår kväll kom första igelkotten. Fick kvällsmat förstås och vatten. Dök även upp nu på morgonen och fick frukost. Men var är tornseglarna? Sommarljudet när de plöjer fram i luften? Saknas.

Fått ” Det händer i Furuby socken 2020” per post. Årgång 39. Gedigen, färgglad, trevlig publikation, som beskriver föreningslivet i bygden och dess planer och aktiviteter. Imponerande. Varje år blir partierna i kommunen inbjudna att skriva och berätta om sina idéer för utveckling av denna bygd såväl som hela kommunen utanför Växjö stad. Man kan också lägga in kontaktadresser. Som vanligt, skulle jag vilja påstå, är det bara Centerpartiet och Vänsterpartiet som hörsammat erbjudandet. För V skriver jag om vikten av fiber, om pendlingscykelvägar och bostäder. C skriver om bostäder, bättre vägar och behovet av en större gympahall i Furuby. Tack Furuby sockenlag för att ni orkar med det digra jobbet med Händer i Furuby! Rolig läsning och mycket kunskap om föreningar och företag.

 Vilken utveckling coronan medför när det gäller svensk äldreomsorg! Utveckling av vår kunskap om den. Än så länge. Riksdagsdebatter, mängder med debattartiklar i tidningar, radio och TV. Sker en prioritering av sjuka där de på äldreboenden får sämre vård? Och hur har det blivit så? Är äldre människor mindre värda? Två präster i Svenska kyrkan, en fl dr och en teol dr skriver på DN Debatt idag 30 maj att ”Sverige behöver en kampanj för äldre människors värdighet och rätt till hälsa.” ”Det Sverige måste uppnå är flockhumanitet”, märk väl: humanitet. ”Avsaknaden av manifestationer, upprop och demonstrationer för äldre människors rätt till värdighet är uppseendeväckande och speglar samhällets syn.” Tänkvärt!

I SvD idag ställs frågan om äldre prioriterats bort i intensivvården och den tre sidor långa artikeln ger många aspekter och intressant om behovet av medicinsk kunskap, läkare, specialistsjuksköterskor, där de sjuka och svaga finns, nämligen i den kommunala vården och omsorgen på särskilda boenden och i hemvården. Generaldirektören på Socialstyrelsen håller med om att den medicinska kompetensen behöver förstärkas. Läkarförbundets vice ordförande anser att det ska finnas en chefsläkare i varje kommun och en medicinskt ansvarig läkare i äldreomsorgen. Nu finns ju en medicinskt ansvarig sjuksköterska i varje kommun. Läkartjänst köps in från primärvården. En anonym undersköterska på ett kommunalt äldreboende säger: ”Det gör ont i hjärtat att så många dött. I början påstod  ledningen att vi städat för dåligt. De fattade inte vad som pågick.”.

Ja, den här lördagen ska jag ånyo formulera en skrivelse till omsorgsnämnden på temat mål för bemanningen av Växjö kommuns äldreomsorg. Bäst att smida medan järnet är varmt.  Och nu är det hett.

Carin Högstedt

20200530

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se