28. maj, 2020

Presskonferenser, IVO, äldreomsorg, spela krocket, jämlik solel, skräpplockning, syrendoft, bibblan

Så satt jag där – tillsammans med många, många andra – i tisdags kl 14.00 för att se och höra vad som kunde komma av lättnader i  70+direktiven. Förväntansfull? Nja, jag tror att hade det funnits något nytt att meddela i presskonferensen, så hade de nyheterna ”läckt ut” i förväg. Nu blev det nada, inget. Att vi kan vara ute och spela krocket, det har vi förstått. Det är ju förresten riktigt roligt spel, där reglerna varierar från familj till familj. Och inom familjer. Upplagt för norensk stämning. Som sagt; riktigt roligt.  I denna stund pessimistisk satt jag och tänkte på vad FHM kommer att säga när det är vinter och tio minus. Vad gör vi då med barnbarnen i vår karantän? Ne, jag är inte sur på myndigheterna. Syftet är naturligtvis gott och omtänksamt. Men hur länge ska vi leva i ovissheten? När tar det slut?

Lyssnade även igår onsdag på dagens presskonferens. Impad av IVOs generaldirektör Sofia Wallström. Tydliga svar, inga under- eller överdrifter om äldreomsorgen. På tipstelefonen har kommit in 3000 så kallade riskindikationer. Ca 40% bedöms allvarliga. Nu ska den myndigheten göra ny tillsyn på alla 1 700 äldreboenden i Sverige. Nu ska granskas om boende får vård och behandling utifrån sina behov.  Förra tillsynen – innan pandemin – hade vart tionde boende brister av allvarlig karaktär. På fråga om inte kommunerna ska åtgärda bristerna, så sa Wallström att jo, så är det, men bristerna är av strukturell karaktär – rekryteringsproblem, brister i utbildning, timanställningar – just det som jag skrivit om ofta, här och i artiklar, i motioner och skrivelser.  Hon kunde lagt till brist på resurser. Dessa problem löses inte i en handvändning.

Igår kväll äntligen ett live-möte. Styrelsen för Bibliotekets Vänner träffades på uteterass på stadsbiblioteket. Frisk luft, gott om utrymme för avstånd och så prat om litteratur, om vårt förnämliga höstprogram och – förstås – hur ska vi kunna genomföra föreläsningarna vi har bokat med nuvarande restriktioner?  Vi kan ju inte bara ställa in. Vi måste hitta lösningar. Efter kreativt spånande ser vi digitala möjligheter runt knuten, kanske i kombination med live för begränsat antal.  Idag ett annat live-möte. Några V-partister träffas och plockar skräp igen. Fortsätter det vi börjat i stadsdelen Hovshaga. Vädret bådar gott. Sitter ute och skriver. Sol, svag vind, syrendoft.

En eloge till SvD och deras djupdykning i intensivvården på Södertälje sjukhus! Och utvecklingsoptimisten Johan Ehrenberg säger idag i Dagens ETC (28/5) så här: ”För första gången finns en möjlighet att skapa energijämlikhet på jorden. Det går inte att stjäla solens energi till ett visst land.” Det är teknisk utveckling och billigare solenergi, som möjliggör denna jämlikhet. ”Framtiden är här! Den stora klimatfrågan, vår smutsiga energi, är redan löst.” Två sidor om detta. En behöver inte förstå tekniken. Skönt att läsa om en positiv framtidshändelse. ”Solelen är inte billig, den är extremt – på gränsen till obegripligt – billig idag.” Rena poesin av Johan Ehrenberg.

Carin Högstedt

20200528

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se