24. maj, 2020

Böcker botar tristessen, coronan oberäknelig, som att fånga ballong i kastvind, Wägner, Berg

Två dagar i rad besök av en större hackspett, som uppehåller sig precis intill altanen och plockar fröer som ramlat ner från fågelmataren. Vilken färgklick! Annars väldigt lugnt. Träffade barnbarnen med fler utomhus på landet i torsdags. Fredag besök av granne på altanen, fint väder och trevligt. Pratade mycket om vår gemensamma släkt Stenfelt (olika grenar). När vi slipper ut ur karantänen ska vi åka till trakterna, där ätten Stenfelt bodde längre tillbaka i tiden. Det råkar vara min hembygd, som jag känner väl. Igår trist väder och hela jag i tristess.

Men tog till böckerna. Läste ut Ulf Lundells Vardagar 1 och läste nästan hela boken om Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson. Superintressant om en kvinna som är mer sammansatt än vi kanske föreställt oss. Jag bor ju inte långt från Berg, där hon bosatte sig så småningom. Är medlem i Elin Wägnersällskapet och brukar åka till Lilla Björka (som huset i Berg heter) då och då för någon utställning eller föreläsning. Om inte annat så varje ”Bergvecka” då det är liv och rörelse i hela bygden. Tyvärr inställt i år. Liksom ”Scensommar” – Växjö kommun mycket föredömliga kultursatsningar, där det händer saker i hela kommunen, även på småorterna, utomhus och är avgiftsfritt. Musik, teater, barnverksamhet, stand up…

Boken om Elin Wägner är mycket intressant och handlar om så mycket mer än Elin. Det är  många andra kvinnor som kommer in i bilden, radikala, rösträttskämparna, de som gjorde så mycket för att vi skulle få frihet och bättre liv: Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren. Männen i Elins inte helt enkla kärlekslivliv är också med. Två kapitel kvar.  Sedan blir det Steve Sem-Sandberg och ”W”. Blev mycket imponerad av honom när han var på biblioteket i Växjö och föreläste, inbjuden av Bibliotekets vänner.

Som sagt. Det mesta roliga är inställt. Så också V Växjös planerade föreläsning av filosofen Jonna Bornemark, hon med sommarprogrammet som blev väldigt uppskattat och boken om ”Förpappringen” – eller om en så vill NPM, New Public Management. Hon skulle kommit till Växjö 4 juni, efter att hon först föreläst i Sävsjö. Lokal bokad, allt klart på ett tidigt stadium. Men hon drar stor publik och det går ju inte som läget är nu. Sved i hjärtat att boka av lokalen.

Idag söndag iväg på flygbladsturné – gick bra och inte alltför blöta skurar. Fick ihop nästan 6 000 steg och dagen är inte slut (inte flygbladen heller). Till frukost (24/5) läste jag sju sidor lång artikel i SvD. Reporter Åsa Erlandsson och fotograf Staffan Löwstedt har under fyra veckor följt arbetet mot corona på Södertälje sjukhus, intensivavdelningen. De har haft samma skyddsutrustning som personalen och 14 dagars karantän efter sista besöket. Sekretess har säkrats. Märker att flera som uttalar sig i reportaget återkommer till coronans oberäknelighet: - ”Att förstå sig på covid-19 är som att försöka fånga en ballong i kastvind”. - ”Vi har aldrig sett patienter som beter sig så här förut”. - ”Detta är ett virus och så är det något mer. Det okända.” Bra gjort och ett intressant reportage från den allvarsamma verkligheten.

Carin Högstedt

20200524

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se