21. maj, 2020

Kreta inställt, Öland kanske, tillitsstyrning, fritidsbank, demensvård, coronasiffror, skräpplock

Magnifik morgon. Men bara fem grader när jag klev upp i ottan. Har inte skrivit någon blogg på flera dagar. Det har varit mycket. Är trött av en muskelinflammation/bristning som begränsar min rörelseförmåga och värker natt som dag. Varför går jag inte till läkare? Det ironiska är att detta uppstod när jag försökte mig på styrketräning. Dåraktigt.

Läser Ulf Lundells Vardagar 1. Vissa saker förenar oss: Intresset för fåglar till exempel. Och även han läser Svenska Dagbladet, om än motvilligt. För just det, debattsidorna ”Under strecket”. Mycket bra där. Igår hittade jag ett svar på varför jag stör mig på innehållet i de så gott som dagliga presskonferenserna om coronan. En forskare vid namn Erik Isberg skriver om siffrorna som inte ger hela bilden. Fastnar i meningen ”Pandemins rörighet undflyr siffrornas exakta språk”. Mycket läsvärt och intressant.

Många småfåglar här. Nötväckorna är härliga att se på. Till skillnad från Ulf Lundell så älskar jag pilfinkarna. Han tycker de är många och glupska. Idag skulle mellandottern och jag åkt till Kreta. Där har jag aldrig varit. Nästa inbokade resa är två nätter på Öland i juli, med alla tre döttrarna. Den hoppas jag kan bli av.

Denna veckas gångna tre dagar var fyllda av aktiviteter och digitala möten. Roligt som politisk liveaktivitet att plocka skräp. Vi var sex V-partister som fick ihop sex sopsäckar på 1,5 timmar. Om bara rökare och snusare kunde ta med sig sitt skräp istället för att slänga på marken, så skulle det vara betydligt trevligare. Speciellt vid busshållplatser kan det ligga ett 50-tal fimpar. Vi blev tända på att fortsätta med detta. Ett enkelt sätt att träffas trots pandemin och nyttigt att granska hur kommunen ser ut i närområdena. Målet: En renässans för Håll Sverige rent!

 Så kommunfullmäktige. Lång dagordning. Min ipad krånglade. Inget nytt. Varför går jag inte till IT-avdelningen och får hjälp? Det är ju en kommunpadda jag använder till de kommunala mötena. Vissa saker blir bara inte av. Kan inte skylla på virus. Jag handlar ju mat själv – om än försiktigt. Nåväl. Vi genomförde en hel del voteringar på det klassiska sättet att namnen ropades upp och varje ledamot svarade ja eller nej. Vänsterpartiet hade två motioner på dagordningen, en om sommarjobb för alla ungdomar utan krav på betyg och sommarskola. S+V 24 röster för, övriga 37 röster mot. En andra om tillitsstyrning av hemtjänsten – istället för ”minutstyrning”. S+V överens – övriga mot. Tänk att avslå ett förslag som blivit så uppenbart nödvändigt under pandemin! Väldigt många medborgarförslag. De är sannerligen aktiva i Växjö kommun. Någon medborgare var på plats i Utvandrarnas hus och talade för sitt förslag. Där sitter presidiet i för övrigt helt tom lokal.  (V)äxjös Kommunnytt är skrivet, redigerat och har gått till trycket. Där står mer om vad som hände på fullmäktige, till exempel om medborgarförslaget om fritidsbank, som inte gick vägen den här gången heller. Många andra kommuner före Växjö i detta att låta barn och unga, oberoende av föräldrarnas inkomster, kunna låna utrustning för idrott och fritid.

Igår omsorgsnämnden via nätet. Gick hyfsat tekniskt men ibland försvann ljudet. Tröttsamt. Blir inte bästa debatten precis. Fyra timmar och mycket information och inte bara om corona. Jag hade tre skrivelser på dagordningen plus inskickade skriftliga frågor till mötet. Var nöjd med svar på skrivelse om förbättring av kommunikativa hjälpmedel och kunskaper om inom LSS. Mindre nöjd med svar på skrivelse om demensvård. Stöd av S. Onöjd med svar på skrivelsen om att alla gruppboenden ska ha tillgång till wifi  i lägenheterna. Ett exempel på hur ett ansvar bollas mellan bolag och nämnd inom samma kommun. Vi voterade. 8 mot, 7 för att genomföra och bli färdiga i år. S+V fick stöd i denna fråga av SD. Genomgående bra svar på frågor om pandemin och dess konsekvenser och spridning. – Ja, kommunen har koll på det de köper in så att inte oseriösa företag levererar undermålig skyddsutrustning. - Ja, det går även nu att få en plats på särskilt boende, men flera som beviljats plats tackar nej på grund av smittrisk. De får då utökad hemtjänst istället tills vidare.

Idag helgdag och ledigt. Ska ut i solen och ta det mycket lugnt. Min biblioteksanställda dotter har försett mig med böcker. Igår fick jag Ulrika Knutsons bok om Den besvärliga Elin Wägner.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

20200521

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se