6. maj, 2020

Digitala möten, corona o omsorgsnämnd, gympa 20 min, pridevecka, skokast

Urlakad. Dessa digitala möten tar mer på krafter än fysiska. Trycka rätt. Vara kortfattad. Höra vad som sägs. Inte alltid perfekt ljud. Men dagens möte med omsorgsnämndens arbetsutskott fungerade bra tekniskt och även i övrigt. Men mycket att hålla reda på. Finns ju mängder med frågor runt corona och omsorgsnämnden som en funderar på. Gäller att välja vilka som ställs på mötet.

Igår skrev jag till ordförande och 2 vice ordförande om att vi näppeligen kan ha ett uppehåll på fyra månader, när omsorgsnämnden inte sammanträder, i denna krissituation. Svar idag: Blir möten i juni och augusti, precis som jag föreslog. Bra! Vi har ju för helskotta ansvar, stort ansvar för liv och död. Vi gör inte jobbet i omsorgen, men vi har det yttersta ansvaret. Tar vi inte ansvaret ska vi inte ha någon nämnd. Men som sagt: Det blev ändring utan prut.

-Ja, till mitt förslag att förbättra kunskapen om och användningen av hjälpmedel vid samtal med barn inom LSS. Det är lite luddigt svar men det går inte att tolka på annat sätt än ja, det ska bli.

Demensvården – inspirerad av undersköterskas brev – hur fördelas resurser till avdelningar inom boendena som har många och gravt dementa? Bra redogörelse i svaret för var demensavdelningar finns etc. Men i grunden är min fråga så mycket större än vad som kan beslutas i nämnden på grundval av en skrivelse. Det är den stora frågan om resurser till bemanning och finansiering av vård och omsorg totalt sett, bort från underbemanning och underfinansiering. Det i sin tur är beroende av statsbidrag och vad kommunen i höst kan sätta av i sin budget.

Tredje V-skrivelsen om tillgång till nätuppkoppling även för boende i gruppboenden av olika typ. -Ja, det ska ske, men lite otydligt hur snabbt. Tydligen fortfarande – efter minst tio år – lite oklarheter vem som ska betala: Hyresgästerna, omsorgsnämnden, bostadsbolagen? Onödig konflikt: Lös det! Vi kan inte kräva att folk ska vara digitala, om vi inte tillhandahåller möjligheterna.

I övrigt mycket information, många frågor, bra svar och god ton.

Har börjat göra gympapasset som sänds på TV1 varje dag, 20 minuter, tämligen oskyldiga rörelser – kan det tyckas- men bedrägligt. Åtminstone jag känner verkligen av det i muskler och leder efteråt. Bra och tillgängligt, rekommenderas.  Mitt gymkort har löpt ut och dit går jag inte, så länge jag sitter i karantän.

Tog fram ett par gamla skor och åkte till Linnéparken på förmiddagen. Växjö har pridevecka! Inte som vanligt förstås. Ingen parad på lördag sorgligt nog. Men det händer saker. I Linne´parken kan en lämna ett par skor för att tala om att jag hade gått i prideparaden om möjligheten funnits … Skorna hänger i linor över gångcykelvägen genom parken! Ta tillfället i akt att rensa skogarderoben och visa glädjen i att vara tillsammans i prideveckan.

Carin Högstedt

20200506

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se