30. apr, 2020

Undervärderade, underbemannade undersköterskor, 1 maj-talet, visselblåsare

Nu ska visselblåsarfunktion installeras i Växjö kommun. Vänsterpartiet motionerade, fullmäktige sade ja och nu kommer vald modell att beslutas i kommunstyrelsen. Så här står det i ett pressmeddelande från kommunen: ”Det ska nu införas ett system där anställda anonymt kan larma om missförhållanden och oegentligheter på arbetsplatsen. Det kan röra sig om till exempel bedrägeriförsök, korruption och mutor, men enligt ett kommande EU-direktiv även om trakasserier och degradering av olika slag.” Visselblåsare har blivit ett begrepp för en person som larmar om oegentligheter. Bra resultat av det V-förslaget!

Valborgsmässoafton. Har av tradition ingen större betydelse för mig. Valborg var kvällen då 1-majtalet skulle bli klart. Ofta skulle både maken L och jag hålla tal någonstans i länet. Så vi satt vid varsitt skrivbord och formulerade. Läste slutligen varandras manus, godkände, bedömde och berömde. Jag talade 10 år i rad i Växjö, oftast i Folkets Park. Som mest hade vi 700 i lokalen. Ja, jag skriver i förfluten tid. Folkets Park är borta, nerlagd, riven för att ge plats för bostäder. Det är lätt att bli något bitter eller åtminstone nostalgisk. Men i en annan tid, nutid, samlar vi fullsatt i IOGT-lokalen, ca 250 – 300 och i demonstrationståget ca 200. Det är bra siffror, relativt sett, och många ungdomar bådar gott för framtiden. I år är dock allt ”ännavänt”. All 1 maj-aktivitet sker på nätet. På det sättet når vi säkert många fler än i det traditionella tåget med Älghults blåsorkester i täten. Tänkvärt. I framtiden utan pandemi kan vi ta det bästa ur både det fysiska och det digitala mötet 1 maj.

Om jag hade talat idag hade jag tagit upp det som jag hörde på P1 till frukost idag, det faktum att kvinnors arbete är sämre värderat än mäns, fortfarande. Det var ordföranden för Sveriges Kvinnolobby (missade namnet) som redovisade och debatterade hur kvinnors arbete är undervärderat och inom vården underbemannat. Precis. Och det rullar på år efter år. Applåderade vid köksbordet. Så skulle jag ta upp det som socialdemokraten i Stockholm Karin Wanngård idag skriver på SvD debatt med rubriken ”Kommer KD i Stockholm att lyssna på sin partiledare?” Hon beskriver hur de borgerliga partierna hanterat vårdarbetarnas villkor och vad som behöver göras – och blivit uppenbart för allt fler under viruskrisen – omgående. Det är bland annat fasta anställningar istället för timanställningar. Den med otrygg anställning och sämre ekonomi har inte råd att vara sjuk till exempel. Wanngård har lyssnat på KDs partiledare som dragit slutsatsen av coronan att fasta anställningar i vården är bättre ut många aspekter. Jag hörde Ebba B-T i en intervju. Drog samma slutsats som Karin Wanngård: Nu går det att förändra i oppositionens riktning, i Stockholm, i Växjö, i Sverige. Över de gamla blockgränserna. Nu går det att förbättra villkoren för exempelvis undersköterskorna. Nu är KD med på noterna. Därav min skrivelse till omsorgsnämnden i Växjö kommun om fastanställningar.

-Ja, nog finns det mycket att tala om. Skulle absolut ta upp nödvändigheten av att ändra lagstiftningen för ensamkommande. Som Ali Zardadi skriver i Dagens ETC (30/4): ”Om dagens lagstiftning inte ändras kommer fler ungdomar som efter bara fyra-fem år i Sverige tagit examen och är undersköterskor, byggjobbare, fordonsmekaniker, barnskötare med mer att utvisas från Sverige, liksom blivande läkare, jurister och sjuksköterskor”. Det är alltså den så kallade gymnasielagen som inte förutsett pandemin och dess konsekvenser - den måste ändras. Av humanitära skäl men också samhällets långsiktiga behov.

Igår fyllde min äldsta dotter år. Nu har vi haft fyra födelsedagar i den närmsta kretsen i familjen, i april, utan något kalas över huvud taget. Igår åkte jag ut till Kårestad och överlämnade plantor till dotterns trädgård som present. Tomat, nätmelon, Mårbackapelargon, penséer, lavendel… Trevligt möte i snålblåst och på vederbörligt avstånd. Skulle tagit itu med mina egna odlingar idag, men det är fem ynka plusgrader, blåsigt och igenmulet. Får vänta.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

20200430

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se