26. apr, 2020

För många dör, P O Enquist, fastanställd istället för "timmis", ensam ute i tidig timme

Stannade bilen när jag hörde nyheten och grät en stund. P O Enquist död. Det är så många som dör nu. Det är alldeles för många som dör nu. I mina drastiskt utrensade bokhyllor hittar jag sju böcker av P O: Kapten Nemos bibliotek, Berättelser från de inställda upprorens tid, Kartritarna, Livläkarens besök, Ett annat liv, Legionärerna och Lewis resa. Alla är lästa på 70-80-90-20-talen. Inte konstigt att bli berörd, så lång vänskap.

Har nu läst Jag for ner till bror, första delen i Karin Smirnoffs trilogi. Fruktansvärt bra. Glad att jag fick låna den av dottern och läste, även om jag läst nr 2 först och alltså i fel ordning.   

Det är söndag eftermiddag. Fint väder. Jag startade tidigt med flera timmars utflykt med ärenden och utdelning av Kommunnytt. Var nästa ensam ute. Kallt till en början men så bröt solen igenom. Underbart att möta dagen gåendes i helt tysta bostadsområden. Inga problem med att hålla avstånd! Ser fåglarna, ser blommorna och samlar drygt 9 000 steg på hälsoappen och 4,7 km. Är nöjd med mig själv när jag gör ett nerslag hemma inför nästa utflykt. Då tappar jag telefonen i toaletten. Den glider ur bakfickan. Tror allt är kört, men den visar sig fungera. Lite rubbad men i alla fall.

Sädesärlorna har kommit. Väntar på starar och tornseglarna. Suttit ute och ätit frukost flera morgnar. Det är inte särskilt svårt att vara i karantän när solen skiner och storlommen ropar i fonden. Rutinen med digitala möten funkar. Igår en ny upplevelse, när en riksårsstämma öppnades och stängdes lika snabbt på grund av att den inte var ”behörigen kallad” till. Det hade fungerat om alla ombuden varit där och godkänt att kallelsen kommit lite sent, men ett par uteblev. Korrekt men snopet. Satt där, laddad för flera timmars möte, med förmöten avklarade, inläst och koncentrerad. Så kan det gå. Dagen blev helt miserabel efter det.

DN Debatt idag – mycket läsvärt om ”20 år av nedskärningar har drabbat de äldre hårt”. Åsa Plesner, från tankesmedjan Balans och Lisa Pelling, Arena ide´ har skrivit. 96 % av undersökta 155 kommuner gör nedskärningar i äldreomsorgen under 2020. Ofta är de dolda bakom ord som effektivisering eller rationalisering. Verksamheterna, de anställda, ska prestera mer och ibland också bättre med mindre resurser. De beskriver också hur i snitt i Sverige så har en omsorgstagare på två veckor besök av 16 olika personal. 2007 var snittsiffran 12. Det här sista fick mig att göra en skrivelse till Växjö kommuns omsorgsnämnd om att i högre utsträckning bl a fastanställa personal istället för att använda timvikarier. Vi ska ha en organisation som är robust och trygg för alla inblandade, både i tider av pandemi och utan.

Fortsatt trevlig söndag!

Carin Högstedt

20200426

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se