23. apr, 2020

Äldreomsorg i centrum, kulturarvsstyrelse, fikonträd vid liv, Kommunal, barnrätt, pilfinkarna här

Fick meddelande att årsstämman igår beslutat att jag är ny ersättare i styrelsen för Kulturarvscentrum. Tack för det! Inget stort uppdrag – verksamheten sköter sig nog bra själv. Men ett av mina stora intresseområden: Kulturhistoria, etnologi, folklivsforskning. Dessutom ligger verksamheten på ”min väg” till stan. Stämman kunde jag inte vara med på pga riskgrupp. En aktivitet var planerad till maj, men är som det mesta annat inställd. Nästa möte är 9 december. I Kulturarvscentrum är Vänsterpartiet Kronoberg medlem liksom ca  – nu är jag osäker på mitt minne –  100 andra föreningar. Kulturarvscentrum är arkiv, museum, forskningscentrum och mötesplats med föreläsningar då och då.

Rena sommarvädret. Eldningsförbud i Kronoberg från idag. Nu är det torrt i markerna igen. Fikonträdet lever. Småfåglarna är tillbaka efter den fågelfattiga vintern. Nu finns det gott om pilfinkar, blåmesar och talgoxar. Jag kunde inte låta bli utan satte upp en matare med solroskärnor för att få trevligt sällskap hela tiden. Frukost ute två dagar i rad, hämtat parasollen, tagit ut datorn och radio. Får se hur länge det fortsätter. Minns ju 1 maj när det kommit snöblask från himlen.

Äldreomsorgen och brister i den har hamnat i centrum på grund av coronan. Det är bra, mycket bra. Nu gäller det att ta fasta på lärdomar och rusta för en annan och bättre framtid. Två artiklar från Kommunal i Dagens ETC har impat på mig: 21/4 ”Skydda de äldre – sluta leka affär med äldrevården” och 23/4 ”Nu måste vi ösa miljarder över välfärden”. Artiklarna är sammanfattningar, kunskapsrika sådana, av hur det ser ut och vad som behöver göras och beslutas om, nu och i framtiden. Om pengarna – ja, de 15 miljarder som finns beslutade till kommuner/regioners välfärdsarbete, de miljarderna räcker bara eller kanske inte ens det, att nollställa för minskade skatteintäkter. Det hörde jag först från Ulla Andersson (V), nu är Kommunals ordförande Baudin på samma linje, liksom SKR (Sveriges kommuner och regioner). Kommunal säger också att svensk äldreomsorg är kroniskt underbemannad. Allt jag läser bekräftar mina egna iakttagelser. Det är så bra att få spretiga egna intryck att falla på plats, när någon annan med stora kunskaper i ämnet säger detsamma!

Nästan varje dag deltar jag i något digitalt möte. Det fungerar men har sina begränsningar när det gäller debatt och omröstningar t ex. Vi hade kommunfullmäktige i tisdags med full styrka (61 ledamöter plus många ersättare) men dagordningen var rensad från motioner, medborgarförslag, allmänhetens frågestund och ledamöternas frågestund var omvandlad till att gälla coronasituationen. Dock – rent tekniskt funkade det och det är ju bra att kunna ta upp ärenden så inte allt blir liggande i avvaktan på bättre tider, som vi inte vet när de inträffar. Det mest politiska som inträffade var när revisorernas ordförande (V) läste upp rapporten över årsredovisningen. Den tyckte inte att omsorgsnämndens ekonomiska hantering varit helt tillfredsställande med ett minus jämfört med budget på drygt 36 miljoner. Det fick omsorgsnämndens ordförande att, som han uttryckte det, bli ledsen för de blågröna har verkligen ansträngt sig att få pengarna att räcka i omsorgsnämnden. Jag fick ordet och sa att jag också är ledsen, men inte för att revisorerna gör sitt jobb som fullmäktige har ålagt dem, utan för att omsorgen är underfinansierad, resurserna räcker inte, läget är pressat. Här hade säkert blivit en lång debatt om fysisk närvaro hade varit förhanden. Måste förresten ta reda på hur stor andel timanställda som omsorgen har i sin personal. Ett av de viktiga förbättringarna som framtidens äldreomsorg kräver är fasta arbeten och välutbildad personal.

Snart ska V.s kommunala arbetsgrupp för barnrättsfrågor ha ett första möte på nätet. Avslutar därför nu.

Ha det gott! Håll avstånd!

Carin Högstedt

20200423

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se