19. apr, 2020

Vackert väder underlättar, mycket ska bli bättre efter krisen, bättre, inte lika

Fint väder – sol – i flera dagar. Besök av partikamraten och vännen Eva-Britt Svensson i fredags eftermiddag, Fika ute. Inte ett moln störde. Igår följde jag liveauktionen i Braås på nätet. Satt ute i flera timmar och kollade in de intressanta sakerna som såldes. Inte minst veteran – mopeder/cyklar/traktorer/ motorcyklar. Köpte en av mig länge eftertraktad bok – Guld- och silversmeder i Sverige 1520 – 1850.  Roligt att det just i Braås, en mindre ort ett par mil utanför Växjö, har öppnats en auktionsfirma som har auktion både live på plats i den nerlagda järnaffären och på nätet.

Vet inte om alla partier men flera i alla fall har öppnat för en Lex Lilla hjärtat. Det innebär att barn inte ska ryckas upp från fungerande familjehem som hände med den lilla flickan, kallad Lilla Hjärtat. Ingen har väl kunnat undgå att höra om och bli berörda av den tragiska utgången, när de biologiska föräldrarna krävde och fick sin ”rätt”. Lagstiftningen ska naturligtvis ändras, ta utgångpunkt i barnens bästa och perspektiv. Det borde kunna ske i enighet och snabbt.  

Försöker sätta mig in i AI (artificiell intelligens) och möjligheterna med den via t ex en robot. Dagens ETC har startat en serie artiklar om detta. 118,6 miljarder dollar väntas den branschen omsätta 2025. Det finns ingen vedertagen definition av vad AI är. Kan vi medborgare vara säkra på myndighetsbeslut som fattas av AI-system/robot? Nej, säger Mia Ahlgren som är utredare inom organisationen Funktionsrätt Sverige. Så fort någon inte passar in i normen är det risk för fel. Det var ett sådant fel som gjorde att en robot på Arbetsförmedlingen beslutade om felaktiga ersättningar till folk. Det fortgick i flera år. Som individer har vi inte en chans att märka fel. Vi vet ju i allmänhet inte ens när beslut går från människa till anonym AI.

Människor är oroliga för brist på skyddsutrustning i vården och på det faktum att de i hemtjänsten/vården träffar många olika personal. Vi börjar nu vara väl pålästa om skillnaderna mellan de nordiska ländernas vård- och omsorgsstatus. Utan tvekan har vi en hel del att förbättra vad gäller vårdplatser, utbildningar, skyddsutrustning på lager och mer lagarbete inom hemvården. Det ska enligt min mening inte bli som innan coronan – det ska bli bättre, mycket bättre och då är vi rustade för nästa kris. Det är inte hållbart att spara, spara, spara på den viktiga vårdsektorn, lägga ner, slå ihop, timanställa, krama musten ur personalen, dras med stor mängd sjukskrivningar… Räknar med en positiv seriös debatt om dessa frågor, som har mycket med jämställdhet att göra. I bakgrunden på dåliga arbetsvillkor ligger ju att det är en kvinnodominerad bransch. Strukturerna sitter där. Arbetet värderas sämre fast alla vet, egentligen, att det handlar om välfärd, liv och död.

Den kommande veckan innebär ett fullmäktige digitalt och en årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark, likaså på nätet. Bra att något blir av denna vår. Hur ska det gå ”till hösten” när allt uppskjutet ska äga rum?

Carin Högstedt

20200419

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se