16. apr, 2020

Greider, äldreomsorg i Sverige o Norge, coronan o klassamhället, frustration botas i skogen

Han skulle kommit till Växjö som på måndag, 20/4, inbjuden av Bibliotekets Vänner. Självfallet inställt, men han har lovat komma till hösten. (Mycket som ska hända ”till hösten”! Hur ska vi hinna?) Jag talar nu om Göran Greider, S-vänster, poet, trädgårdsfantast. Tills vidare kan vi trösta oss med att läsa Dagens ETC och hans ledare, till exempel den från 15/4: ”Dags att höra vad coronan berättar om klassamhället”. Han skriver om den kvarts miljon vårdarbetare som är en mycket kvinnodominerad sektor, dåligt betalda, har dåliga arbetsvillkor, låg utbildning, som sliter, många sliter ut sig, för att ta hand om sjuka och skadade. Och detta i en sektor som slitits sönder av privatiseringar. ”Det är lättare att få 1 kommunal arbetsgivare att handla rätt än 100 privata”.

Intressant detta med privatiseringarnas betydelse i smittspridningen. Hörde av en slump i P1 igår en forskande kvinna försöka förklara varför fler dör på äldreboenden i Sverige än i grannländer som Finland och Norge. Hon sa att det kan ha med Sverige har privatiserat mer och att det innebär färre anställda och fler utan utbildning. Idag i Dagens ETC (16/4) finns en artikel om just detta: Varför dör fler på svenska äldreboenden än i Norge? Ett svar från professor Marta Szebehely är att Norge har betydligt fler vårdplatser, i Sverige läggs platser ner. Norge har mer utbildad personal. Var femte inom äldreomsorgen är sjuksköterska. I Sverige kanske var 15.de eller 20.nde. I Sverige är fler timanställda och lever ofta på marginalen ekonomiskt. Exakta svar finns inte ännu, men om coronan leder till att vi omvärldsbevakar, forskar och inser att det inte går att fortsätta med vård och omsorg som ”går på knäna”, att fortsätta negligera kraven från denna kvarts miljon arbetare, det går bara inte, så är ändå något vunnet.

Känns konstigt att sitta hemma vid köksbordet och ha omsorgsnämndsmöte via ipad. Rätt som det är så hörs inte något, tekniken är inte fullkomlig, men det går. Vi hade till och med votering om den föreslagna förlängningen av avtalet med Attendo om driften av LSS-gruppboendet Snälltåget. S+V 6 röster mot förlängning, blå-gröna plus SD 9 för en förlängning. Skrev en kort reservation med motivering och den ligger på facebook och V Växjös hemsida. Vi höll på med mötet i fyra timmar. Mycket information om coronahanteringen i kommunen och förvaltningen. Allt verkar under kontroll. Den svaga länken i Sverige är uppenbarligen äldrevården, boenden och hemvård/tjänst. Jag tog åter upp frågan om att hemtjänsten ska arbeta i lag, team, så inte alla springer på alla vårdtagare. -Jo, det görs i den mån det går på grund av sjukfrånvaro och brist på personal.

Ibland känner jag för att börja klättra på väggarna. Har svårt för begränsningar i tillvaron vad det än handlar om. Men jag har nästan fått in en rutin att, istället för väggarna, gå ut i skogen. Har blivit 8 km den här veckan hittills. Sett bofink, koltrast, talgoxe, stor hackspett, änder på vandringarna. I förrgår en tur vid Lövsjön och ängen Tussudden (Notteryd), som sköts av Naturskyddsföreningen. Trodde det fanns en stig runt sjön, men finns det, så hittade inte jag den.

Nu fortsatt skrivarbete. Och ute sol från och till. Ha det gott!

Carin Högstedt

20200416

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se