8. apr, 2020

"Som ett jävla sommarlov utan slut", Corona drabbar alla men olika hur.

Fullmånen som speglar sig i sjön – en så fin kväll igår. När det fjärde digitala mötet på två dagar var slut, sådär runt kl 20.00, så satte jag mig ute och bara tittade i en timme. Skymningen, solcellslamporna tänds en efter en och så månen över Toftasjön som speglar sig i vattnet, bildar en matta av guld. Skönt.

Idag ytterligare ett digitalt möte, omsorgsnämndens arbetsutskott. Funkade men svårt att uppfatta vissa delar av samtalen. Hoppas det blir bättre nästa vecka när hela nämnden ska sammanträda på detta vis. Mycket information om corona förstås. Få ärenden. De kommer upp på nästa veckas nämndmöte och då kan jag agera. Idag ej tjänstgörande ersättare. Hade skickat in en skriftlig fråga om kontinuiteten i hemtjänsten, där – och nu har jag rätt siffror – varje omsorgsmottagare i hemtjänsten i snitt träffar 14 olika personal per två veckor och då är alla med minst två besök per vecka med i siffrorna. Fick medhåll att bristen på kontinuitet är ett problem och att förvaltningen jobbar med att öka den. Jo, alltid, Målet är ju att få ner antalet till 11. Men går det att göra något mer drastiskt? Får googla på andra kommuner där jag vet att det förs en diskussion i alla fall om så kallad dedikering, att avdela hemtjänstpersonalen så att inte alla gör allt. Hittar direkt nu Södertälje som har infört särskilda team som går hem till de som är smittade eller misstänks vara det.

”Som ett jävla sommarlov utan slut”. Bra skrivet, corona i klassperspektiv, klass i båda betydelserna, av Elisabeth Anderberg i krönika i Magazinet, lokal gratis annonstidning, idag. Skolan är tillflykten för vissa unga. Hemma är det bråkigt och ibland finns inte pengar till mat. Skolan garanterar mat i magen och för det mesta trygghet från våld och elakheter. Sommarlovet är en mara och nu kan det bli extra långt, kanske redan börjat och det är inte den blomstertid som kommer utan något mycket hotfullt. Så beskrivs livet av unga människor.

En annan grupp som har skäl att oroa sig är de ensamkommande ungdomarna som går på gymnasiet och behöver examen plus skaffa ett arbete inom viss tid för att inte bli utvisade till ett av världens farligaste länder, Afghanistan. Vilken fruktansvärd situation! Finns det möjlighet att ändra gymnasielagen på grund av force majeure? Är corona en force majeure? Svaret måste vara ja, eftersom den gett upphov till tillfällig lagändring så att regeringen har mer manöverutrymme. Eller? Tack och lov så ändrades lagförslaget så att riksdagens makt är kvar, om än något i efterhand. Obegripligt att det behövdes kraftfull opposition för att inse vidden i det fatala förslaget. Alla måste väl ha följt det som hänt och händer i Ungern och Polen? Men till slut var alla partier nöjda. Bra agerat M och V!

Tre fall av corona inom hem-vård/tjänst konstaterade i Växjö kommun och ett fall på korttidsboende Evelid. Det är oroväckande, verkligen. Personalen sliter, men viruset kan ha tagit fart innan dessa fall upptäckts, om jag fattat rätt. Lyssnar inte på allt som sägs hela tiden, tittar inte på presskonferenserna mer än sporadiskt. Är glad för att våren är så fantastisk, att jag kan gå ut och hittills den här veckan har jag haft möten som tagit en hel del tid. Nu är det påsk. Om det sköna vädret består, så kan jag träffade de närmaste och andra en och en på altanen, i friska luften. I morgon prat- och kaffestund med vännen Eva-Britt Svensson.

Glad påsk!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se