5. apr, 2020

Nödlagen, riksdagen, P-böter o maktlöshet, HRF, höra underlättar, krispaket till rika och/eller fatt

Hörde från och till igår på radion om att regeringen behöver en ”nödlag”, att det finns ett förslag som partierna fått se, att Ulf Kristersson (M) är starkt kritisk till förslaget som kommer att ”runda riksdagen”. Varje gång jag hör något om denna lag, så tänker jag: Ulf Kristersson har ju rätt! Visst, kan finnas behov för en regering att ta snabba beslut i den situation som Sverige befinner sig i, men det gäller att vara synnerligen noggrann med att inte låta demokratin stryka med i samma veva. Ser och hör idag att även Vänstern och Liberalerna reagerat och är överens med Kristersson. Förslaget har ändrats och innebär nu att snabba regeringsbeslut ska godkännas av riksdagen, om än i efterhand. Hela förslaget är på lagrådsremiss och ej antaget ännu.

Läser med intresse denna söndag en debattartikel i SvD om något annat än corona: ”P-böterna är ett hot mot rättssamhället”. Professor i handelsrätt Boel Flodgren och Niklas Arvidsson, docent i civilrätt, båda Lunds universitet, skriver om hur P-avgifterna ger enorma inkomster till kommuner och privata parkeringsbolag samtidigt som den enskilde ofta är helt maktlös. Redan 2004 tillsattes en statlig utredning med uppgift att komma med förslag till ny reglering av parkeringsområdet. Utredning klar 2006. Sedan har inget hänt. Svenska regler är från tiden innan betalkort, appar osv. Grannländerna har moderniserat sin lagstiftning. Mycket läsvärt! Ibland betalar vi men något går fel eller ens registreringsnummer är inte svenskt. Inget hjälper och för det mesta orkar inte vi inte bråka. Tre fall ligger nu i Högsta domstolen. Det är utländska besökare som har betalt, men inte fått rätt. Det handlar om den enskildes rättssäkerhet.

Minns när jag fick en P-bot i P-garaget Växjö sjukhus.  Jag var där med maken L, som gick på behandling. Gjorde helt rätt enligt egen mening men reagerade instinktivt: Betala och glöm det! Men något – och maken L.s stöd - fick mig att spara och läsa den långa boten/räkningen. Det var bara alltför absurt att betala för något jag inte kunnat råda över. Läste med förstoringsglas vad där stod. Skrev till en adress i en helt annan del av Sverige. Efter viss kommunikation, så rev de boten efter ett par månader. Så mycket byråkrati för så lite som 400 kr. Men någon gör pengar på enskildas maktlöshet och insikten att det tar för mycket kraft att ”bråka”.

Igår skrev Hörselskadades distrikt Kronoberg i Smålandsposten om den stora höjningen av avgifter för utprovning av hörapparater som Region Kronobergs blågröna majoritet beslutat och som nu trätt i kraft. Höjning med 272 % enligt skribenterna. Olönsamt, säger de med all rätt: Att höra är en bra förutsättning för studier, jobb, delaktighet i samhället. Precis. S+V ställde inte upp på chockhöjningen ska sägas. Det är skillnad på partierna.

-          Det saknas fortfarande minst 20 miljarder om man tar hänsyn till det skattebortfall som krisen orsakar, säger Ulla Andersson (V) i en kommentar (Dagens ETC 3 april) till de 15 miljarder som regeringen lagt fram i ett krispaket. Hon menar att det är för lite för att hejda nerskärningar när krisen är över. -Ja, 15 miljarder är en obegripligt stor summa, men när den fördelats på regioner/kommuner med anorektiska budgetar redan innan krisen, så inser man att det är inte så mycket som det låter. Bra, Ulla Andersson!

I samma tidning har Johan Ehrenberg en tänkvärd ledare om hur varje kris blivit en hävstång för ökad ojämlikhet. Bidragen från stater går till 90 % till stora företag, finansmarknad och köp av statsobligationer. Småsmulor går till mat på bordet för de fattiga. Ehrenberg beskriver, som så ofta, hur det enda som hjälper är organisering underifrån, progressiva rörelser. ”Rent ekonomiskt skulle det vara enormt mycket billigare för staten att helt enkelt ta över bankerna innan de kraschar, men det finns inte på kartan så länge vi inte ritar en helt annan karta”.

Omsorgsnämndens arbetsutskott i veckan. Ett fåtal ärenden, men förutsätter mycket information om läget inom äldreomsorgen, hemtjänsten etc. Mötet ska vara på distans, liksom V Växjös styrelsemöte, fullmäktigegruppen och kommunala gruppen kommande vecka. Sedan är det påsk med många långa dagar, inte bara fredagen. Fint väder verkar det bli i alla fall. Jag är lyckligt lottad med möjlighet att gå ut utan risk för smitta.

Återigen ett kollektivt tack till er som grattade mig på födelsedagen!

Slut för idag. Ut i solen.

Carin Högstedt

20200305

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se