2. apr, 2020

Inte Nice i år men Notterydsrundan, glömda nonprofitföretag, TACK, bra tips Bärtås

 Så blev det en födelsedag att komma ihåg den här också. Har många sådana. Under flera år brukade maken L och jag ta en vecka ledigt på våren, ofta i samband med påsk. Har tillbringat födelsedagen på Malta, i Viana i norra Portugal, Nice, Gran Canaria… Väldigt mycket vandringar var vi än var. Från Viana gick vi in i Spanien – färja sista biten. Norra Portugal fantastiskt vackert och vänligt.

Igår gjorde jag en vandring, inspirerad av Jan Bärtås´ förtjänstfulla reportage i Smålandsposten 28/3, ”Notterydsrundan – en av Växjös bästa vandringar”. Fast jag bott i närheten sedan början på 70-talet har jag inte gått hela denna runda. Däremot upplevt delar genom strandhugg med båten och tält, Fornborgen har vi haft utflykter till. Nu skulle jag våga mig på 7 km skogsvandring, ensam. Började gå utmed Toftasjön över stock och sten, bokstavligen. Klippblock, nerramlade träd, spänger över vattensamlingar. Passerar Koön i Toftasjön, underbart ställe där det finns plats för ett litet tält, där jag och maken L sovit många nätter. Går flera km i vilda skogen och det går bra. Min stav är väldigt bra att ha till hands. Ser en del stenblock som jag tror härrör från ett stenhuggeri som låg här en gång för länge sedan. Måste ta reda på mer om det. Så småningom blir terrängen mer tillgänglig och lätt att gå. Jag genar lite och missar då fornborgen, men den har jag som sagt besökt tidigare. Det blir 7 km på hälsoappen och bortåt 12 000 steg. Jag går försiktigt med små steg, där det inte är plattmark. En möjlig orre flög upp. Mötte två människor på hela tiden. Coronafri, frisk luft. Stensjön passerades. Där var jag och maken L några gånger. Han fiskade. Fick en jättebraxen minns jag. Så tack Jan Bärtås för tipset om vandringar i närområdet! Det gav min födelsedag en ny upplevelse (utan att resa någonstans) och en känsla av att jag trots ålder och artros orkar en hel del plus att karantänen inte är lika med husarrest. Om en inte bor mitt i Stockholm. Som Agneta Klingspor, författare. Hon skrev igår i Dagens ETC en slags betraktelse över att vara i riskgrupp och inte kunna gå utomhus utan risk för att hamna i folksamlingar eller tätt intill folk. Läsvärt om att vara i coronans våld. (Dagens ETC ¼).

Det har något uppmärksammats nu, men som vanligt lämnas den ideella sektorn, de sociala företagen, kooperativen etc utanför bidragssystemet som byggs upp för näringslivet. De företag/föreningar som är nonprofit, som förbanne mig alltid, året runt, besöker gamla och ensamma, ger sysselsättning åt de som ingen annan arbetsgivare anställer, privata eller offentliga, dessa har glömts bort. Räknar med en skärpning från regeringens sida.  Tänker på Erikshjälpen, Röda Korset och många andra. Erikshjälpen i Växjö har fått sin försäljning halverad, bara som exempel.

Det är svårt att hitta saker att skratta åt när en lodar omkring ensam, ute eller inne. Tack och lov går det att prata med katten.  Men tack Göran Greider för din ledare igår i Dagen ETC. Slutklämmen fick mig att skratta högt. Du citerar en tweet av Po Tidholm: ”Kan vi inte höja lönerna för sjuksköterskor och undersköterskor under krisen? Och sedan när det är över så sänker vi dem inte”. Enkel humor, satir på hög nivå, helt enligt min smak.

TACK alla vänner och följare för gratulationer igår, för samtal och blommor på nätet – och fysiska från mina tre bröder med respektive – för hjälp med att handla, för bok som ännu inte anlänt och grattiskort på posten. Stort tack och ha det bra!

Känner nu oro för hur viruset finns på äldreboenden i landet och i hemtjänst/hemvård. Tre fall i hemtjänsten i Växjö kommun hittills. Uppenbarligen har inte restriktionerna stoppat denna utbredning.

Carin Högstedt

20200402

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

OBS: Postnumret numera 65272.