25. mar, 2020

Gör rätt - och vi ska applådera! Kommunen med omöjliga krav-ny slogan

En gång i tiden var Växjö kommun känd i hela landet för sitt jämställdhetsarbete. Vi fick första pris ett år av dåvarande JÄMO och reste runt i Sverige, inbjudna av kommuner och organisationer, och pratade om Växjö kommuns mål och medel för att åstadkomma en mellan kvinnor och män jämställd kommun. Stor enighet kring detta mellan partierna under ett antal år.  Väldigt mycket positiv publicitet. Kvinnor gick samman utanför sammanträdesrummen och partiföreningarna i Växjö aktionsgrupp mot pornografi (VAMP, döpt av DN), Dackes Döttrar, Kvinnojouren och andra nätverk. Alldeles speciell uppmärksamhet fick videon ”De fem härskarteknikerna” som producerades av Jämställdhetskommittén och utomstående konsult i Växjö kommun med hjälp av ett projektbidrag från staten på 100 000 kr. Ja, jäklar. Detta skulle jag kunna skriva mycket om. Vid annat tillfälle.

Så blev Växjö kommun en förebild för aktivt miljöarbete. Också här stor enighet (även om enigheten har överdrivits emellanåt) och i seriösa mätningar låg Växjö kommun år efter år på platser mellan 1 och 10. Målet fossilbränslefri kommun lanserades, begreppet Europas grönaste stad likaså. Nu är vi på plats 79 har jag för mig. Kommunens egen verksamhet kommer inte att vara fossilbränslefri 2020, fast vi haft det målet länge.

Vad är vi nu kända för, vilken image sprids i media över landet? -Jo, den kommun där unga inte får sommarjobb utan att vissa krav är uppställda. Den kommun där KRAV inte har med miljövänlighet att göra utan att de som är arbetslösa eller beroende av stöd av olika sorter ska GÖRA något för att få sitt stöd, sitt bidrag. Om inte du som har arbetsmarknadsstöd eller har sysselsättning i daglig verksamhet (obs, det är för personer med funktionsnedsättningar) ställer upp och tillverkar skyddsutrustning till vården, så ryker bidraget. Det är bara helt otroligt, men en godbit för media och det blev en riksnyhet. Denna sorts nyhet är vad som gång på gång sprids om Växjö kommun av den styrande majoriteten. Krav och de facto tvång ända in i daglig verksamhet.  Samtidigt vimlar det av friska människor som gör allt möjligt för att bistå och hjälpa till i denna coronakris. FRIVILLIGT OCH GRATIS. Det är enligt Region Kronoberg inte ens brist på den skyddsutrustning som skulle tillverkas under hot.

”Applåderna till äldreomsorgen måste följas upp med pengar” skriver Ulrika Lindahl i ledaren Dagens ETC 25/3. -Ja, det är så sant. Fint med applåder till vårdarbetare i kommuner och regioner. Men – nerskärningarna fortsätter. Kommunals ordförande Tobias Baudin har beskrivit situationen där det behövs fler platser på äldreboenden, om inte äldre ska belasta  sjukhusen. Nästan var tredje plats på äldreboenden har försvunnit under de två senaste decennierna.  I Växjö kommun finns det gott om platser, men många är stängda för att det på något sätt blir billigare än att ha någon äldre där. Eller är det bara en kortsiktig beräkning? Hemvård och hemtjänst kostar ju också. Men det är klart. Minuträkningen i hemtjänsten är ju en jäkla faktor som kanske sparar något på marginalen, men ökar ensamheten. Behövs en konsekvensbeskrivning av olika scenarier för framtidens goda, humana samhälle, där människan kan välja sitt boende och få den hjälp som hen behöver - och dess finansiering. Noterar att två socialdemokrater skrivit i GP om att Lagen om Valfrihet (LOV) måste bort för att samhället ska få fullständig kontroll över äldreomsorgen. Precis. Så är det. Tyvärr fick vi inte majoritet för det i denna borgerliga kommuns fullmäktige för några månader sedan. Men kriser kan förändra tänkesätt. Nu har vi ju sett hur väldigt mycket pengar det finns i Sverige. Inget nytt egentligen men fler har nu förstått att Sveriges ekonomi inte har krävt att äldreomsorgen ska skära, skära, skära, att Kommunals medlemmar inte måste minska sitt OB-tillägg i Region Kronoberg av ekonomiska skäl. Inte egentligen. Det har funnits och finns resurser för mer och utvecklande statsbidrag till vård och omsorg. Det hade kunnat och skulle kunna bidra till mer effektiv coronabekämpning.

Styrelsen för Kommunal hälso-, sjukvård och trafik Kronoberg har i dagens Smålandsposten en välskriven artikel om sänkningen av deras OB-tillägg: ”Tänk om och gör rätt!” Ja, ni som styr regionen – lär av krisen, gör rätt! Jag lovar, vi är många som ska applådera er om ni ändrar och gör rätt!  

Fyra dagars vandringar har lett till 2 mil och ca 35 000 steg. Nöjd så långt. Inte total soffpotatis. Ikväll skulle jag varit ordförande på Bröstcancerföreningens årsmöte. Hade sett fram mot att träffa dessa fantastiska kvinnor som bjuder sina systrar, anhöriga och intresserade på mycket bra verksamhet. Men för säkerhets skull, så avböjde jag. Det är ju inget nödvändigt.

Har lyssnat efter storlommen som skulle kunna ha kommit, men ännu inte hört något. Har en anteckning om att den var här i Toftasjön 28 mars ett annat år, men oftast en bit in i april.

Carin Högstedt, i karantän

20200325

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se