14. mar, 2020

Vargtimmen, våffelmånad, litteratur mot virussmitta, inställt, inställt, LSS, ÖP

Lördag kl 8.30. Skulle suttit på tåget till Sthlm och extra årsmöte med Riksförbundet Noaks Ark. Inställt. Uppskjutet på obestämd tid. Ombud från olika delar av landet ville inte åka till Sthlm under nuvarande omständigheter, coronavirus och risk för smitta.

Så vad göra med en plötsligt ledig lördag? Tillbringade vargtimmen med att komma på det ena efter det andra som jag borde ta itu med. Det är väl så vi gör, vi som är vakna mellan 3 och 5. Smålandsposten har följt upp Max von Sydows liv i Braås, Drettinge gård, väl. Intressant. Visste inget eller mycket lite om den anknytningen. Idag två sidor. Mycket om filmen Vargtimmen, som jag är osäker på om jag sett. Det är Anna Smedberg Bondesson, docent i litteratur och poet som skriver om vargtimmen, ett ord som Ingemar Bergman ligger bakom, 1968 gjordes filmen. Så här beskrivs vargtimmen i filmen: ”Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds.” Bondesson menar i sin essä om Sydow och Vargtimmen att sorgen behöver gråtas, det är rädslan som behöver tröstas. Hon slutar: ”Det låter enkelt. men det är det inte, och det är heller inte meningen. Jag skälver, alltså finns jag – där natten möter gryning och havets vågor bryts mot land.”

Flera möten och evenemang i min kalender har strukit eller kommer att strykas såvitt går att bedöma. Folksamlingar ska undvikas. Tänker att något som bör bunkras är böcker. Har precis börjat på Karin Smirnoffs ”Vi for upp med mor”. Andra jag absolut tänkt läsa och som kommer väl till pass nu: Arv och miljö av Vigdis Hjorth, Pappaklausulen av en favorit, nämligen Jonas Hassen Khemiri.  Ålevangeliet av Patrik Svensson är en nödvändighet har jag förstått av belästa vänner.  Nina Wähä Testamante ska också hem för läsning. Att sitta och läsa är ju en stillsam och inte smittbärarande verksamhet, som dessutom ger perspektiv och sällskap. Kanske ska läsa om (för vilken gång?) Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter? Oöverträffad beskrivning av Kristins första förlossning och i tredje boken om digerdödens framfart. Hennes stora kärlek Erlend (norska) blev jag också förälskad i när jag läste första gången. Mitt första barn – om en pojke – skulle absolut ha hetat Erland.

Verkar som vi har anledning till mest oro för att sjukvårdsartiklar ska ta slut. Finns inte så stora lager, om jag har rätt för mig. Har kommit på mig med att tänka i receptdisken på apoteket: Finns detta läkemedel jag ska ha? Detta är nytt, efter privatiseringen och upphandlad lagring och transporter.

SvD/SIFO idag bygger på över 7 000 intervjuer, vilket är mycket i dessa sammanhang. Ingen corona-effekt ännu. Vänsterpartiet är största partiet bland kvinnor inom åldern 18 – 29 år. Glädjande förstås att det finns en tillväxt! Jag noterar också att S och MP, regeringspartierna, har minskat med nästan fem procentenheter sedan valet.

Minusgrad när jag gick upp runt sex. Nu sol och några plusgrader. Ser ut som det blir en fin dag som kan användas till att röja lite. Stormen häromdagen fick blomkrukor och annat att flyga runt. När jag körde runt ett antal ärenden igår såg rätt många träd som ramlat i stormen. I morgon ska jag ha de närmaste på våfflor, de tre döttrarna, barnbarnen, svärsonen och barnbarnens farmor.

Kommunfullmäktige i mars är inställt. Vi hade inget i januari heller. När jag såg ärendena till marsmötet fick jag en känsla av att det var tänkt att ställas in och det var före coronasmittans utveckling.  Förstår inte varför ärenden av vikt inte kommer fram till beslut. Var är simhallen? Finns det någon upphandling gjord av möbler till nya kommunhuset? Tydligen har den digitala hanteringen av översiktsplanen (ÖP) inte fallit väl ut enligt reportage i media. ÖP är ett viktigt dokument som styr var och hur mark ska bebyggas eller ej. Brukar engagera allmänheten. Hittills ett enda offentligt möte om ÖP. Men det verkar komma fler tillfällen att lägga sig i. Jag har en skrivelse på lut. Hur som helst! För att eventuella beslut ska bli tagna i vederbörlig ordning får kanske Växjö kommun rigga för ett digitalt kommunfullmäktige. Kanske inte lagligt men borde vara med tanke på att globala kriser av olika sorter kan göra beslut nödvändiga utan att träffas fysiskt. Nästa vecka kommer ny Vägledning LSS för omsorgsförvaltningens handläggare av LSS-lagen upp på nämndens möte. Den ska jag arbeta med idag, ett mycket viktigt dokument för berörda och deras anhöriga. ”Ledig dag” är fylld!

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200314

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se