7. mar, 2020

8 mars - en kampdag, kampen förs varje dag, men en dag får den uppmärksamhet

Först var det mycket om klimatåtgärder, om Greta, om Fridays for future, om klimatångest och flygskam. Mycket om alternativt resande istället för flyg. I alla tänkbara media. Nu är det Corona och hur taskigt det går för flygbranschen, hur ”Coronoaeffekten blir mycket värre än vi trodde” som flygbranschens europachef uttrycker det. (SvD näringslivsbilaga 6/3). Fast han tror inte det är beständigt. I princip har flygandet ökat, fördubblats, vart 20.de år trots kriser, menar han. Inte ett ord om Agenda 2030, om Parisavtal, om klimat och nödvändiga omställningar till annat leverne. Ingen lärdom av denna sida av virusets härjningar. Varför går det inte att ha två tankar samtidigt i detta land? Janna Li Holmbergs krönika i Smålandsposten häromdagen (5/3) är fruktansvärt bra! Ni kan säkert hitta den.

I morgon är det Internationella Kvinnodagen, Den startades av Clara Zetkin för mer än 100 år sedan. Den blev erkänd som just internationell kvinnodag av FN för snart 50 år sedan. Kring den har kvinnor samlats, organiserat sig, krävt rättigheter som rösträtt, daghem, arbete, lika lön, slut på pornografi och prostitution, nolltolerans för våld i nära relationer och mycket annat som nu tas för tämligen självklart. I Växjö kommun var det just demonstration på 8 mars  - som runt 1980 samlade alla partiers kvinnor – som var starten för Kvinnojouren Blenda – då en helt ideell förening utan anställd – nu en förening med åtta anställda och väldigt mycket att göra, förebyggande och omhändertagande, hjälpande, stöttande. 8 mars är ingen dag att fira; det är en kampdag som har global betydelse för kvinnors mänskliga rättigheter. Den kampen förs varje dag på året. På 8 mars får den uppmärksamhet.

Välkomna till vänsterns program i morgon kl 18.00 på Café Fontaine, Vattentorget. Det blir tal, musik, quiz, fika och samvaro. Tänk om kommande årtiondens kampidé kläcks här! Hur ska offentlig sektors många arbetande kvinnor få drägligare villkor, färre sjukskrivningar och arbetsskador är mitt förslag just nu. Det är inte hållbart att ha ett stort kvinnokollektiv som tvingas till delade turer, låga löner, dåliga pensioner – och som har i uppgift att ta väl hand om sjuka, gamla, trötta, ta hand om barn och unga i förskolor, skolor. Livsuppehållande, viktiga, pedagogiska uppgifter som belönas dåligt. Hur länge till?

Nyss hemkommen från heldag i Alvesta Folkets Hus. Distriktsårskonferens, kärvänligt kallad DÅKen. Sedvanliga förhandlingar om det år som gått och det år som vi nu är inne i, val till uppdrag. Jag är invald i styrelsen ytterligare ett år. Vi valde också en facklig-politisk arbetsgrupp och en internfeministisk sådan. Två (av flera) evenemang att se fram mot: Buss till Sölvesborgs pride 29/5 och föreläsning av filosofen Jonna Bornemark 4/6 i Växjö. Mer om detta kommer senare. Jonna ska prata NPM förstås.

I veckan var vi några från regiongruppen, som reste till Jönköping och träffade kamrater från Region Kalmar respektive Region Jönköping. Vi hade en heldag om tandvård (med besök av tandläkare), om psykiatri och om kultur. Utbyte om tillståndet i de tre regionerna och om idéer att tackla brister i vården, om framgångar och motgångar. Känns bra att ha fått fart på detta samarbete efter några års dvala. Nästa gång är det vi i Region Kronobergs vänstergrupp som är värdar.

Har nu fått fatt i Älghultskrönikan för 2019, som var klar i december - januari. Den är maffig och såvitt jag kan se genom att bläddra så kommer jag att läsa från början till slut. Mycket som är intressant, inte minst för mig som släktforskare i denna socken. Över 400 sidor i denna krönika nr 76 i raden! Vilken gärning, vilket arbete!

En medborgare vill ha folkomröstning om de nya parkeringsbestämmelserna som väntar runt hörnet i Växjö kommun. Dyrare och betaltiden utökad till kl 21.00 på kvällen. Häftigt grepp. -Ja, kanske inte folkomröstning, tycker jag, men nog behövs en analys av konsekvenserna för stadens utveckling – eller avveckling. Hur slår detta för restaurangerna och kultur/nöjesställena? Jag vill veta vad proffs gör för bedömning, innan fullmäktige tar beslut.

Carin Högstedt

20200307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se