27. feb, 2020

Regionens nya miljoner fördelade, corona, konsthallen, biblioteket, Kommunal, OB-tillägg

Igår heldag med Region Kronobergs fullmäktige. Stora ärendet var en tilläggsbudget. 178 nya miljoner från staten föranledde detta. S+V hade ett förslag om hur pengarna ska användas, övriga partier ett annat – förutom (SD) som avstod från att ha någon åsikt. Stora skillnader mellan de båda förslagen. Oppositionen ville använda mer av de nya pengarna till insatser för personal, ville behålla OB-tillägg även för undersköterskor, de styrande behåller tillägg för sjuksköterskor men inte undersköterskor. Oppositionen föreslog också rabatt på kollektivtrafiken för pensionärer med mera. Debatt uppstod och rörde framför allt olika sätt att se på behov av medel för att kunna behålla och rekrytera personal, vilket gör det möjligt att bli av med de dyra hyrläkarna. Kort sagt olika syn på satsningar som ger besparingar i andra änden och långsiktigt. Det senare pläderade S+V för, med bravur, måste jag säga. Kommunal var där i början på mötet på allmänhetens frågestund. De ställde frågor om varför de inte var värda samma OB-tillägg som sina arbetskamrater sjuksköterskor och hade med sig 2448 namnunderskrifter för sin sak.  Det hjälpte inte. Den moderatledda majoriteten stod fast vid sin linje. Den linjen lär inte underlätta rekrytering.  Skönt att höra olika partiföreträdare tala om behovet av satsning på primärvården innan nytt sjukhus beslutas och byggs. Ibland låter det som om bygget är i full gång – fast det beslut som finns är ett inriktningsbeslut och inget annat.

Efter det långa mötet – jag avvek från regionfullmäktige lite i förtid efter sju timmar – var jag på styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Livliga diskussioner om möjliga författarföreläsningar till hösten och om det faktum att bibliotekets omstuvning av ytorna i byggnaden inneburit en kraftig minskning av böcker och att skönlitteraturen är dels i magasin i källaren, dels på ovanvåningen och upplevs otillgänglig. Påtaglig ”hangarkänsla” när en kommer in i entrén. Kanske en biblioteksdebatt!? Idéer och tankar far runt bordet. Går det att påverka? Hur? I alla fall blir det ett spännande program för hösten, det kan jag lova.

Fullmäktige i tisdags blev traumatisk; en politisk vilde gjorde från talarstolen ett mycket märkligt personligt påhopp på en av mina partikamrater. Det lade sordin på hela mötet. Alla utom vilden ifråga (f d SD) tyckte det var obehagligt och hotfullt. Diskussion om konsthallens framtid som denna dag fått sin upplösning: Verksamheten ska vara kvar i sina nuvarande lokaler.  I åtta månader har konsthallen valsat runt i egentligen otänkbara lokallösningar. Inte god kulturpolitik att hantera en fungerande verksamhet på, ansåg oppositionen.

Mycket om coronavirusets spridning på nyheterna. Tre till fem år kan det ta att utveckla ett vaccin, säger en expert. Nuvarande beredskap i Sverige klarar 100 sjuka i 14 dagar, har någon myndighet kommit fram till.

I samma stund som den meteorologiska våren proklamerades i Växjö började det snöa och blev kallt. Orolig för bland annat olivträden som klarat sig bra ute i sina krukor fram till nu. Fredag-lördag-söndag är vikta för spridning av Kommunnytt, som tryckts idag.  

Carin Högstedt

20200227

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se