23. feb, 2020

Ingen ordning på denna fågelvinter och ingen vinter i Växjö

”Ingen ordning på denna fågelvinter” skrev Jan Bärtås i Smålandsposten igår. Jag har precis samma erfarenhet. Det är ett gäng kajor som äter av fågelmaten. Småfåglarna håller sig undan. Orsaken, skriver Bärtås, är det milda vädret. Han berättar vidare om sin tomtlista, det vill säga alla arter han sett eller hört (att bara höra räknas) från sin tomt. Hans största är berguv och minsta fågeln är gärdsmyg. Jag har också en tomtlista. Min största är nog kanadagås – jag räknar dem jag ser i sjön och i buskarna vid altanen. Min minsta är också gärdsmyg.

Växjö får rubrik i dagens DN: ”Våren är här – Växjö missade vintern för första gången”. Meteorologiskt har det inträffat att hösten gått över till vår för första gången på de 160 år som denna sak mätts. Växjö har också slagit rekord vad gäller regn – 279 mm hittills december – februari.

Får just mail från en annan boende utmed sjön som säger att vattenståndet i sjön nog är det högsta sedan han kom hit 1973. Jag noterade samma sak när jag cyklade över kanalen (mellan Helgasjön och Toftasjön) häromdagen. Så det har gått från det lägsta (har bott här sedan 1987) till det högsta på kort tid. Tycker för min del att det är rätt enerverande med lågtrycken, regnet och blåsten. Ser att min cykel blåst omkull igen.

Deltog i HSV.s (Handikapporganisationerna i samverkan med Växjö kommun) årsmöte häromkvällen. Intensiv diskussion om ett förslag till avtal om samverkan som kommunen vill att HSV skriver under. De så kallade samverkansråden avskaffas och istället ska det vara ”intressentdialoger” fyra gånger om året. Det var mycket ifrågasättande av avtalet bland de närvarande. Fick också höra att Dagrehab (tror det är så det heter) på Evelid, gymnastik i grupp, ska läggas ner. De berörda hade fått sådan info. Dagen innan hade vi omsorgsnämnd. Där togs inget beslut om nerläggning. Det nämndes att denna möjlighet till rehabilitering  ska komma upp på dagordningen under våren. Blir skum på hur beslutsordningen går till i nämnden. Inte bara i detta ärende. Jag är verkligen inte övertygad om att dagrehab på Evelid ska läggas ner. Lika lite som jag är övertygad om att det är rätt väg att slå samman dagliga verksamheter till ett par platser. Tvärtom. Ytterst dåligt förslag, som jag trodde den moderatledda ledningen hade skrotat. Men det var tydligen ren bluff. De ändrade förslaget till beslut, men det betydde ingenting. Enligt tidningsartikel kvarstår centraliseringen. Lärdom: Tro dem inte! Målet är att skära ner och lägga mer ansvar på föräldrar (LSS-tolkning), anhöriga och föreningar.

Blir en tämligen hård vecka med kommunfullmäktige en dag och regionfullmäktige nästa. En strid ström av medborgarförslag kommer in till kommunen. Invånarna är alerta och vill påverka! Jag har en interpellation om befolkningsutvecklingen på landsbygden, partikamrat har en om konsthallens framtid – om det finns någon. Jag är troligen inte tjänstgörande på regionfullmäktige, men kommer att finnas där som ersättare utifall att någon ordinarie behöver avvika. Och naturligtvis för att lyssna in det som debatteras. På regiongruppmötet i fredags tog vi beslut om en interpellation om varför hospiceplatser dröjer och om en motion att utreda möjligheterna att bli universitetssjukhus. Den frågan började (V) driva 2010. Kanske finns intresse från andra partier nu? Eller är det bara själva bygget av nytt sjukhus som intresserar?

 Carin Högstedt

20200223

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se