16. feb, 2020

Med 40 miljardärer i ryggen, OK boomer, liveauktion, partiledarkval, ordböcker o lexikon

Spännande tider. Bernie Sanders har framgångar. Enligt Dagens ETC 11/2 har han lämnat tillbaka de 470 dollar som en miljardär ville satsa på honom. Joe Biden och Pete Buttgleg har ett 40-tal dollarmiljardärer bakom sig och Elizabeth Warren sex miljardärfinansiärer. Bara dessa upplysningar säger mycket om ideologiska skillnader, om makt och pengar och om vilka minimala chanser en socialistisk demokrat  har, trots folkligt stöd. Bernie Sanders kampanj har samlat in 109 milj dollar från mindre bidragsgivare.

Spännande även i Sverige. Äntligen lyfter Vänsterpartiet i opinionen. Då ska vi byta partiledare. Känsligt läge. Hörde att Håkan Svenneling är föreslagen från, tror jag, Värmland. Bra namn. Han har fötterna i myllan genom att ha arbetat med landsbygdsutveckling på lokal nivå och i riksdagen varit talesperson för landsbygden. Med Nooshi plus Håkan skulle vi ha både storstads- och landsbygdsperspektiv. Återkommer hela tiden till att två partiledare skulle vara bra.

Det regnar och ska så göra hela dagen. Blåsa också. Blir mycket bra att i eftermiddag planera en resa i september med min granne, vän och barnbarnens farmor.

Igår ägnade jag flera timmar åt att sitta på liveauktion i Braås. Intressant, fina grejer, inte minst allmogesaker. Mycket folk där – även om det går att handla via nätet och per telefon också. Det som jag spetsat in mig på gick upp i pris. Kom hem med två krus, riktigt gamla, som jag bedömer. Nöjd. Köpte också tre mattor, inte de jag tänkt, de gick upp i mer än jag ville ge, men i alla fall: Tur med ett rop på tre småmattor, ett obesett paket, som visade sig helt OK. Trevligt att kunna byta mattor någon gång.

Sportlovsvecka och det betyder heldag med barnbarnen på tisdag och bio. Vi ska se Lasse-Maja-filmen. I övrigt styrelsemöte med V Växjö i veckan plus årsmöte med HSV, tillgänglighetsorganisationernas samverkansförening, regiongruppmöte, bilprovningen och omsorgsnämnd. Kommunala möten undviks i allmänhet under V 8, men omsorgsnämnd ska vi ha. Kommer under denna dag att skriva en interpellation om utbildningen av undersköterskor och rekrytering. Förhoppningsvis. Blev igår klar med motionsförslag till regionfullmäktige om universitetssjukhus. Regiongruppen beslutar på fredag.

SvDs kulturdel har idag (16/12) flera sidor om 40-talisterna, om oss som kallas ”Boomers”, ”vi som vet bäst” och är så många, vi som föddes på och runt 40-talet. Ska läsa ikväll. Förstått att jag är en boomer, men vet inte hur begreppet/ordet uppstått. Boom i mitt fantastiska skollexikon från 1943 är ekonomisk uppgång och inget annat. Boomer finns inte i SAOL från 2006. Jag sitter och skriver med lexikon och ordböcker inom armlängds avstånd. När jag slår upp ett ord i t ex latinlexikonet, så slår hjärtat dubbelslag. Jag älskar mina lexikon, jag älskar att slå upp ord i böcker. Förstår att jag borde gått in på nätet och googlat boomer, eller hellre OK boomer. Försökte med det också. SAOL nej. Wikipedia nej, intet. Google, ja, men kanske ska hela uttrycket ”OK boomer” användas vid sökande. Nåväl. Uttrycket används av den yngre generationen för att markera att vi 40-talister inte har hängt med i utveckling vad gäller teknik t ex. Eller inte förstår vad unga behöver, vill och tycker om. - Ja, inget nytt under solen.

Carin Högstedt

20200216

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se