30. jan, 2020

Arbetskläder men inte skor, centraliserad daglig verksamhet, boendestöd, hemvård per cykel, Åbovägen

Redan torsdag. Blött, grått, regnigt i vanlig ordning.

Ägnat mig mycket åt äldreomsorg och socialt stöd hela veckan. Föreläsning på ett Forsa kafémöte i tisdags. Forsa är en ideell förening där forskare och praktiker träffas. De bjuder på mycket intressanta föreläsningar har jag upptäckt på sistone. Så nu är jag medlem. Aldrig försent att ta in nya kunskaper. Det här kafémötet handlade om ”Familjeorienterat boendestöd” och tre kvinnor föreläste, Kerstin Jeansson, Camilla Frii, Petra Höglund, med olika perspektiv på just boendestöd till personer, som har svårt att klara av alla krav som ställs som förälder och ansvarig för tusen saker i hemmet och kontakter med myndigheter. Vi var sex personer från V.s kommunala grupps arbetsgrupp för socialt stöd och omsorg, som lyssnade med stort intresse.  

Skrev ihop en insändare om dagliga verksamheten i (ej publicerad ännu), ett svar på de blågrönas ”Daglig verksamhet för framtidens omsorgstagare” i Smålandsposten häromdagen.  ”Framtidens omsorgstagare” ska tydligen hänvisas till ett par storskaliga lösningar, där olika dagliga verksamheter, som vänder sig till personer med olika funktionsvariationer, ska samlas under ett tak men ha skilda ingångar. Sägs inte men självfallet blir det i Växjö stad. Jag ställer frågan vad som händer med de nuvarande verksamheterna (ca 25) som ligger lite utspridda med skog, natur, djur, sjö som hjälpmedel i verksamheten. Tror att de dagliga verksamheterna kommer upp på omsorgsnämndens arbetsutskott nästa vecka. Inte kommit några handlingar ännu.

Igår besökte arbetsgruppen jag nämnde ovan det särskilda boendet Åbovägen i stadsdelen Högstorp. Vi var tre V-partister som för första gången besökte just detta boende. Trevligt och intensivt samtal med chefen, så rundvandring och träffar med olika personal och inblick i lägenheterna som erbjuds, som alla har samma storlek. 44 platser, 30 anställda. Kultur/nöje är profilen. Wifi i alla lägenheterna. Boendet drivs av Attendo. Det har låtit tala om sig för de dåliga resultaten i äldreguiden. Om detta talar vi mycket – vad är det som brister? -  och chefen berättar om hur de arbetar för att komma framåt. Engagerad personal är prio 1, anser chefen Gustav. Omsättningen av personal har varit mycket hög.

Så till Hemvårdsgruppen Anna Trolle (i stadsdelen Gamla Norr). De håller till i lokaler som en gång i tiden var fritidsgård. Här tas vi emot av den unge man som finns på affischer och annonser om kommunala sommarjobb! Det började som ett sommarjobb och nu har han arbetat här som undersköterska i ett par år. De servar ett rätt stort område i staden per cykel, elcyklar. 85 omsorgstagare får besök, vård och omsorg av 32 medarbetare. De har mycket hemsjukvård. Här blir det mycket samtal med enhetschefen och annan personal runt kaffebordet om otrygghet, om rånförsök (försök ta elcykeln), om behovet av arbetsskor, om att ge omsorgstagarna lite fri tid inom sina beslutade hemtjänsttimmar att besluta om. När det gäller arbetskläder finns nu allt de behöver till hands – förutom skor. Vi talar också om det nästan orimliga i att läsa till undersköterska på distans och utan praktik. Teori och praktik parallellt fungerar bäst är vi överens om.

Vad ger de här besöken? -Ja, det är uppskattat att få visa och tala om sin arbetsplats. Vi lär oss alltid något nytt, Vi samlar på oss erfarenheter. Nu är det tre hemvårdsgrupper på raken som tagit upp bristen på arbetsskor utan att vi nämnt saken. När beslut tas i våra nämnder och styrelser som berör de här verksamheterna så har vi en bild i huvudet och anteckningar i ett skrivhäfte eller digitalt som vägledning. Det är roligt; bästa biten av att vara kommunpolitiker.

Carin Högstedt

20200130

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se