19. jan, 2020

Hör min röst! Bokrelease, utan hemland, tidiga vårtecken, Ahmad o Terese

Söndag förmiddag. Solen försöker bryta igenom grådiset. Plusgrader. Den pampiga jättevallmon som jag haft i många år är på god väg upp. Kaprifolen håller på att veckla ut bladen. Märkbart längre ljust på dagarna. Känns rätt att avveckla julprydnaderna i denna vårkänning. Men tar det successivt. You never know. Fortfarande möjligt med en meter snö och 10 minus. Då är det fint med julljusstakar.

Var på bokrelease igår kväll. Ahmad Rahimi och Terese Hansen har skrivit och gett ut ”Hör min röst” – berättelsen av och om unge killen, ensamkommande afghan, från Iran och hans liv i Sverige. Ahmad är född i Iran men ändå inte betraktad som iranier. Hans familj flyttade – eller flydde – till Iran av språk- och religiösa skäl – trodde på ett bättre liv i Iran än i talibanernas våld. Ahmad är själv osäker på bakgrunden till flykten. Hans mamma blev så ledsen, när han frågade. Så skriver han i inledningen till boken som är på 270 sidor, ett arbete som säkert krävt både svett och tårar.

Ahmad vill att politiker läser boken. De ska veta vad som händer med människor som kommer hit, rotar sig, utbildar sig och hur avslag på avslag tär på dessa unga som inte har något hemland att skickas tillbaka till. Efter fyra avslag kom ett nytt besked: Du får uppehållstillstånd!  Mycket folk på Café de Luxe igår kväll. Ahmad hade tur i oturen; fick en familj som har brytt sig, hjälpt, tröstat och själv har han skaffat sig nätverk, aktiverat sig politiskt, lärt sig svenska – ja, den här berättelsen fick vi se glimtar av igår kväll. Nu finns hela i en bok. Tack för det!  

Nu en lugn eftermiddag med besök i Gasslanda. I morgon fullt ös med besök på dagliga verksamheter, regiongruppsmöte, vara tillgänglig för barnbarnen efter skolan, möte med V Växjös styrelse med förberedelser av årsmötet.

Carin Högstedt

20200119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se