16. jan, 2020

Dackes döttrar, Jonas Sjöstedt, LSS, välfärdsdebatt, Barnkonventionen

Äntligen är välfärden – kommunernas och regionernas arbete med vård, omsorg, förskolor, skolor – i centrum  för den politiska debatten! Äntligen har alla klart för sig sambandet mellan statsbidrag och nerskärningar inom äldreomsorg, nerläggningar av skolor, underbetalda vårdarbetare. När staten misshandlade välfärden under finansminister Anne Wibbles (FP) ledning i början på 90-talet, så var inte den insikten allmän. I Växjö kommun bildade kvinnor från flera partier och enskilda nätverket ”Dackes döttrar”. Vi krävde att få träffa Wibble för att beskriva situationen i en helt vanlig kommun. Till slut fick vi träffa en statssekreterare på Rosenbad. Han var helt upptagen av finanskrisen och oförstående inför fakta om välfärdskrisen i kommunerna och vad den gjorde med människor. Ja, så minns jag det. Vi fick i alla fall mycket publicitet.  Men när vi i olika sammanhang påtalade att kommunen inte hade slarvat bort pengar, utan att regeringen hade dragit in bidrag, så var det sambandet okänt för många.

Nu är välfärden på alla (?) partiers läppar. Men det räcker inte. Det måste bli verkstad. För var dag som går blir fler välfärdsarbetare arbetslösa, fler tjänster vakanta, fler sönderstressade och sjukskrivna. Det är NU som kommuner och regioner behöver veta hur mycket som statsbidragen kommer att öka. Det kommer ett tillskott, det är jag tämligen hundra på. Men det är inte lite pengar som krävs för att behålla välfärden; 10 miljarder säger Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Mycket pengar, bra förslag! Men fördelat på kommuner och regioner skulle det innebära ca 60 miljoner till Växjö kommun. Det motsvarar ungefär 120 personal. MEN bara underskottet 2019 i omsorgsnämnden är ca 40-50 miljoner. Sveriges riksdag och regering måste inse fullt ut att välfärden skapas i regioner och kommuner, att den kostar och att den är grunden för ett bra liv för alla invånare. Sedan är ju Sveriges ekonomi mycket god. Växjö kommuns i grunden också. Det gäller att vara uppmärksam på vilka nerskärningar och privatiseringar som är ideologiskt motiverade, inte ekonomiska åtgärder. Det är svårt att hitta en ekonomisk motivering till att flytta/lägga ner en konsthall medan bygget av ett nytt kommunhus i miljardklassen fortgår.

Så satt vi där igår kväll i ett par hundra partiföreningar i Sverige. Kallade till medlemsmöte för att lyssna på Jonas Sjöstedt och Linda Snecker om förslaget till nytt partiprogram, som ska beslutas på V.s kongress i maj. Det hela sänds alltså via länk och i det hela ingår också möjlighet för medlemmarna att ställa frågor och få svar. Jag var helt avslappnad. Känner att förslaget till program har en ton och inriktning som jag verkligen gillar. Kan säkert förbättras i vissa avseenden och det lär bli många motioner med ändringsförslag till kongressen. Men huvudsakligen, översiktligt – ja, jag är med. Då kommer Jonas besked: Ställer inte upp till omval.  Det har diskuterats att detta besked skulle komma, men det blev ändå en total överraskning. Mitt i ett politiskt skede då vårt parti och Jonas faktiskt står i rampljuset. Nåväl. Tack Jonas för ett mycket bra arbete! Förstår att du vill träffa din familj, som befinner sig i Vietnam. Det finns god tid att välja ny partiledare, som hinner bli varm i kläderna inför valrörelsen 2022. Tänker inte spekulera i vilken kvinna det blir. Inte ännu.

Dagarna ganska mötesfria i januari. Fyller tiden med skrivarbete, t ex skrivelse till omsorgsnämnden om hur Barnkonventionen som lag påverkar innehållet i verksamheten. Har lagen någon betydelse för tillämpningen av LSS? Till exempel.

Igår (15/1) en mycket bra insändare i Smålandsposten om planerna på att klämma in ny bebyggelse i ett befintligt bostadsområde i Växjö (Hov Dalbogård)). Skribenten beskriver frustrationen när ”tillväxtberusning” gör att de nu boende får en mycket sämre miljö med nya hus som skuggar och skymmer. Självklart är det en vanlig reaktion att vilja bevara sin boendemiljö. Fullt begripligt. Men i detta fall och i några andra planer på senare tid är det befogat att säga nej, stopp, det blir inte bra. Kan vara kontraproduktivt, det vill säga bli så trångt och oattraktivt att de som har möjlighet väljer bort området.   Tyvärr endast (V) och (MP) som sa stopp och belägg. Den uppgiften saknades i insändaren.

Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets Vänner.

Carin Högstedt

20200116

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se