12. jan, 2020

Berglins, Dädesjö, söndagskrönikor, människofientligt språk, Af i kaos, elda under brand

Söndag morgon. Läser DN och SvD till frukosten. Sparar kulturdelarna till krypa-ner-i-sängen- igen. Peter Wolodarskis söndagskrönika finns i huvuddelen av DN. Läser ordagrant hans farhågor om ”De små vidrigheterna kommer att förändra Sverige”. Om det som hänt i kölvattnet på en katastrof som dödat 176 människor, barn, unga, vuxna. Föraktet, rasismen som spridits på sociala media mot de döda. Wolodarski skriver om behovet av motstånd för att inte normalisera. För fem år sedan hade detta och detta inte kunnat inträffa, skriver W.  Idag är detta och detta accepterat. Föraktet för döda i en katastrof väcker motstånd och berättigad avsky, men hur långt från normalisering är vi? Ett halvår? Det sista är min fundering. Människofientligt språkbruk påverkar allas språkbruk.

DNs Kultur Söndag (12/1) bjuder på Björn Wimans krönika. Han ägnar den åt hur klimatförnekare eldar under klimatkatastrofen i Australien och särskilt ”mediemogulen” Rupert Murdoch och den amerikanska TV-kanalen Fox News. Faktaspäckat, läsvärt i högsta grad. Wiman slutar: ”Man hör ibland uppfattningen att Australien får skylla sig självt efter sin dödsföraktande klimatpolitik. Men det är fler än fossilbaroner och mediemoguler som har tänt den nya världsbranden – och ännu fler som kommer att få lida av dess effekter. Idag är vi alla australier.”

Så flera sidor om ”Vem ska rädda arbetsförmedlingen?” av (en av mina favoriter) Roland Paulsen, docent i sociologi, författare till bl a ”Vi bara lyder” (har jag läst). Nu går Paulsen igenom hela händelsekedjan från Stefan Löfvens vallöfte om lägsta arbetslösheten i EU till nuläget inom Arbetsförmedlingen. På vägen flera sparkade generaldirektörer och otaliga arbetsmarknadsprojekt: extratjänster, trainee… Paulsen är grymt sarkastisk i sitt tonläge. Jag njuter, men måste också säga: Extratjänsterna blev inte så många som var tänkt och avbröts brutalt av M+KD+SD-budgeten. Men besök ett särskilt boende för äldre och frågan från de boende kommer: Varför fick vi inte behålla våra extratjänster? De var så bra och trevliga.  

Paulsen beskriver hur Arbetsförmedlingen successivt har gått från hjälp ur arbetslöshet till att kontrollera de arbetslösa. ”till och med för socialbidrag avkrävs i allt högre grad motprestationer i stil med ”hoppa på ett ben si och så länge” – för de utsattas egen skull givetvis. Känns onekligen igen. I Växjö kommun ställs krav för att få ett sommarjobb. Jo, det är sant. Vi är två V-partister som motionerat till fullmäktige om att slopa kraven och låta alla ungdomar få sommarjobb, vilket tidigare gällt. Då var det bortåt 1 000 ungdomar som varje sommar fick en chans att vara på en arbetsplats, lite fickpengar och lära känna nya människor. Förra sommaren var det ca 500, med viss reservation för den siffran. Känns som det varit glidande besked. Ska återkomma om detta.

Så Berglins söndagssatir i SvD.s kulturdel. Ja! Här är Staffansvisan och kyrkmålningarna (från 1200-talet) i Dädesjö med! Heja Dädesjö som kulturcentrum! Två gånger i DN på några veckor (och i min blogg!)! Annars har kulturlivet i Växjö kommun på senare tid mest cirklat kring nerläggning av kommunala konsthallen (ja, det kallas ännu så länge ”flytt”), kulturevenemanget Vårstad, Fria ordets hus, stenhård gallring av böcker på stadsbiblioteket…

Efter detta tidningsläsande var jag på riktigt gott humör och så pass alert att det kan bli en timmes besök på gymmet.

Igår plitade jag ihop en inte helt färdig men rätt gedigen verksamhetsberättelse för Vänsterpartiet Växjö. Tar några timmar, men jag tycker det är riktigt roligt att bringa viss ordning i det år som varit, läsa protokollen och se hur ambitionerna varit höga, kanske för höga för en styrelse med enbart ideell tid och kraft. Dags för eftertanke inför nya verksamhetsåret.

Ha en fin söndag!

Carin Högstedt

20200112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se