31. dec, 2019

Nyår, raketer, djuren, Chocolat, Skönsmo, hemtjänst, NPM, tillitsstyrning

Nyårsafton. Soligt och flera plusgrader under dagen. Gick tidigt ut med resterande Kommunnytt och fick ihop drygt 8 000 steg. Godkänt väl? Skönt med solljuset. Åkte till kyrkogården och såg till att ljusen på maken L.s grav  brinner. Sedan behagligt trött. Hittade filmen Chocolat, gjord 2000 av Lasse Hallström. Perfekt denna eftermiddag! Utspelar sig i en liten introvert by i Frankrike. Flera Oscarnomineringar. Ligger på SVTPlay. Bra!

Ikväll minus 0,6 grader här. Lite smällare utanför men inte alltför störande. För mig. Tassi däremot har gömt sig. Hittade henne inte på de vanliga gömställena. Hon är 11 år och har mycket god hörsel och är jätterädd för buller och ljud. Typ åskdunder, flygplan, vilket ljud som helst, som hon inte kan definiera direkt. Så nyårsafton är en prövning – om än mycket lugnare nu är förr om åren, innan debatten och begränsande bestämmelser kom igång. De flesta fyrar av sina raketer vid 12-snåret. Nu ligger Tassi under skrivbordet där jag sitter och är relativt trygg.

Haft besök de gångna dagarna. Trevligt med svärson, barn, barnbarn, barnbarnens farmor  och igår min yngste bror med sambo från Kalmar. I morgon på bio med dotter och barnbarnen. Ska se filmen om Sune.

I lördags (30/12) skrev en ”trött och uppgiven” undersköterska en bra insändare i Smålandsposten om sitt liv som undersköterska och att arbeta i hemtjänsten i Växjö kommun. Det hon skriver talar till ens hjärta; det är tydligt att hon är just trött och uppgiven, att hon vill vara människa, inte en robot som styrs i varje minut. Det finns ju kommuner som har andra styrmodeller och låter de anställda vara friare. Läste nyligen om ”fri tid” i Västervik. Skönsmo är en annan modell, som oppositionen, S+V,  har försökt driva igenom i Växjö kommun. Det måste hända något på detta område. Om inte detta yrke blir attraktivt så vad händer? Ingen vill bli undersköterska och i varje fall inte i Växjö kommun. Nog skulle Växjö kommun kunna vara en kommun som låter tala om sig positivt. För att vara steget före. För att ta tillvara forskning och idka omvärldsbevakning. För att våga testa både det ena och det andra, tillitsstyrning, kortare arbetsdag, matlagning i hemmet, ta bort delade turer… För att ha låg sjukfrånvaro och därmed öka kontinuiteten i hemtjänsten samt därmed spara pengar. Men hur övertyga en politisk majoritet som är helt fast i rådande tankemönster och en feltänkt budget?  

Glädjande, uppfriskande, DN Debatt i söndags (29/12): ”Offentliga sektorn måste utvecklas nära medborgarna”. Nio forskare skriver om styrning och ledningsfilosofi. De startar också ”Akademins tillitsnätverk”. Precis vad offentlig sektor i Sverige behöver. Inspiration, kunskaper, alternativ till NPM (new public management). Ingen filosofi har lösningar på allt, men när ett styrsystem och tänkesätt visar sig inte fungera, så gäller det att ta fram nya sätt och bygga på forskningsrön, samarbeta med forskare och lyssna på proffsen i verksamheterna – lärare och undersköterskor som exempel - och medborgarna, de som verksamheterna är till för. Svårare än så behöver det inte göras.

Så slut på 2019, välkommen 2020! Det kan väl bara bli bättre i världen, i Sverige och inte minst i regioner och kommuner!?

GOTT NYTT ÅR

alla vänner, följare, läsare!

Carin Högstedt

20191231

www.carhog14.se

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se