28. dec, 2019

Kommunnytt spridd, Ferrante, Klubben, Matilda Gustavsson, Parasit, stöd o omsorg

Fint väder idag, några köldgrader men soligt och stilla. Passade att lägga ett antal timmar på att dela Kommunnytt. Till fots. Bil mellan områdena. Behöver inget gym ikväll, bara soffhäng. Följer TV-serien ”Min fantastiska väninna”, som ju bygger på bok av Elena Ferrante. Som många har läst liksom de båda efterföljande böckerna av Ferrante, men inte jag. Njuter av italienskan och miljöbeskrivningen av mitten på 1900-talet i arbetarkvarteren i Neapel.

Ser i DNs kulturdel idag att jag läst de båda översta böckerna i kritikernas lista över bästa böckerna just nu: Matilda Gustavssons Klubben och Anna-Karin Palms om Selma Lagerlöf. Den sista har jag skrivit om tidigare, den förra har jag läst nu i helgen. Går inte att sluta läsa när en väl börjat. Trodde aldrig jag skulle läsa någon bok om Svenska Akademin och skandalerna – räcker med allt som funnits i tidningarna. MEN jag såg att Matilda Gustavsson fick lysande recensioner. Rekommenderar verkligen boken! Vilket arbete hon gjort! Vilken ”undersökning”! som undertiteln är. Äntligen går det att få en begriplig bild av vad som hänt i och omkring ”kulturprofilen” och Sv Akademin.

Mer kultur; såg filmen Parasit juldagskvällen och blev helt omtumlad. Så oförutsägbar film! Kan inte beskriva i ord, den ska ses.

Igår möte här hemma med vår nya V-arbetsgrupp för ”omsorg och socialt stöd”. Hur utvecklar vi kommunpolitiken inom detta område och hur når vi alla åldrar och grupper? Gott om idéer och jag ser fram mot att vara en del i att verkställa dem. Äldreomsorg, funktionsvariationer, fattigdom, psykisk ohälsa och hemlöshet är aldrig inaktuellt, även om de inte listas högst för närvarande av folket (enligt opinionsundersökningar) eller media. Ska skriva minnesanteckningar – kanske ikväll. Nästa fysiska gruppträff blir en gemensam lunch på Kyrkans Diakonicentrum.

I morgon ska jag ha lunch för barn, barnbarn med fler. Roligt. Blir inget stök med rester från julen utan hämtmat, kinesiskt. Känns rätt efter julmaten.

Småfåglarna är här. En skock blåmesar, talgoxar, pilfink och nötväcka. Om en månad är det fågelräkning igen och lite ljusare.

Måste äta nu efter dagens övningar. Förresten – har nog missat att tacka för alla godjul-hälsningar. Min dator lade av att skicka iväg mina mail ungefär i onsdags och jag upptäckte först igår att de låg i utkorgen, ej skickade. Lyckades åtgärda det idag, så nu funkar det. Men som sagt: Tack och god fortsättning!

Carin Högstedt

20191228

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se