22. dec, 2019

Dan före dan med bestyr, 59 år med Kalle Anka, amnesti nu! plastpåsalternativ, kvinnojourrörelsen

Vaknade i vanlig oordning vid tre (på natten). Läste ut Kristina Ohlssons ”Mios Blues” som föregicks av ”Lotus Blues”, deckare. Inte nya men har tydligen missat dessa. Finns i pocket. Välskrivna, spännande och intrikata värre. Började med ”Klubben”, ”en undersökning” av Matilda Gustavsson. Den har fått så goda recensioner att jag ska läsa den, innan jag börjar med Tina Perssons ”LIVET i all enkelhet”. Haft en kort period av deckare, nu lite annat. Nåväl. Jag somnade om efter 11 sidor Klubben. Vaknar kl åtta av att Tassi protesterar mot sjusoveriet. Hon åker kana upp och ner under sängen genom att klösa sig fram i sängklädseln. Som en annan kattunge. PS. Klubben handlar om Svenska Akademin, ”kulturprofilen” och det som kunnat hända en otroligt anrik och aktad kulturinstitution.  

Upp och drog igång julmatlagning. Upptäckte att jag saknade vissa ingredienser – förstås – iväg till COOP. Såg att många fler än jag nogsamt tar avfallspapperspåse till potatis, frukt och grönt. Pratade med kassörska. -Det ökar hela tiden, sa hon. Bra COOP! V-motionen om detta handlade i första hand om att folk skulle kunna handla utan plastpåse i torghandeln. Minns inte exakta svaret vi fick just nu, men COOP är en föregångare i att reducera plastpåseeländet. Alla butiker kan erbjuda ett alternativ: En sådan papperspåse som sedan kan användas till avfallet hemma i köket och som i Växjö kommun används för att producera biogas.  

Glömde i berättandet frukosten som blev mycket givande. Skrattade högt åt Berglins söndagsserie i SvD, Kultur. Helt i min humorsmak. Så har Karin Thunberg (favorit bland krönikörer) fyra sidor intervju om Märta Tikkanen (favorit bland författare). Läser varje ord om Märta och Henrik Tikkanens äktenskap, om Märtas vänskap med Birgitta Stenberg och Åsa Moberg, om barnen, livet och författarskapet. Börjar fundera över den ytterst komplexa situation som många gånger finns bakom den enkla frågan: Varför går du inte? Ut ur en dålig relation och förnedring? Tänker på vilket mod, empati och kunskaper som finns i kvinnojourrörelsen, de som ofta möter kvinnor och barn som lever under gräsliga förhållanden, men som ändå stannar kvar i sitt helvete. Kan ta lång tid att ta steget fullt ut. Men hon på kvinnojouren är där, om det blir för illa. I veckan skrevs i media om att våldet i nära relationer ofta börjar i ung ålder, att det är tämligen outforskat men en Sibel Korkmaz, Stockholms universitet, kommer att lägga fram en större studie om gymnasieungdomar och våld i nära relationer under nästa år.

 Tänker vidare att det är helt vansinnigt att privatisera och upphandla hela eller delar av kvinnojourernas arbete. Det är för viktigt för att leka affär med.  I Dagens ETC läste jag en bra ledare häromsistens, skriven av en kvinna, minns inte vem just nu. Hon gjorde verkligen upp med LoV-systemet – och eldade under min vrede. Hur har en riksdag kunnat ta fram en lag som Lagen om valfrihetssystem? Hur i hela friden? Inte ens moderaterna ställde till sist upp med att använda LoV till ny arbetsförmedling! Men i vården med mer ska det fortgå!? Jag hittar namnet på ledarskribenten: Ulrika Lindahl. Hon skriver: Lov har varit den snabbaste och minst kontrollerade formen av privatisering. Vilket företag som helst som på pappret uppfyller villkoren har fått ta sig in i systemet och roffa åt sig offentliga medel. Nu börjar Lov krackelera. En kil av motstånd mot privatiseringshysterin har slagits in.” -Ja, men tänk om det verkligen är så!

Hörde på radion delar av ett inslag om vår TV-jul, detta med att kl 15.00 på julafton ska vi se på Kalle Anka o Co. En forskare har studerat hur det varierat och förändrats inom ramen så att säga. Det började 1960. När fick vi TV hemma hos min familj? Tittar i gamla dagböcker. 1962 har vi definitivt TV. Frågar min bror Peder som har ännu bättre minne än jag. Vi köpte TV 1960, hos ”Harry Karlsson på hörnet” i Oskarshamn, säger han. Så var det löst. Hoppas få höra programmet i repris. Det var intressant.

Tack till Gunnar Nordmark (L) för insändaren i Smålandsposten 20/12 om ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”. Bra att vi är flera partier med detta krav. Men när är vi tillräckligt många? Som du skriver: ”Från juli till och med september i år dödades 1174 civila, 3139 skadades mer eller mindre svårt”. Domen över Sveriges brist på handling kommer bli stenhård.

Nu bara

GOD JUL

GOTT NYTT ÅR

till alla vänner och följare

Carin Högstedt

20191222

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se