12. dec, 2019

På möte med reformisten Suhonen, klassklyftor trots gott om resurser

Det ska erkännas att det tog emot att lämna stugvärmen och spinnande katten för att ta sig till stan igår kväll och gå på politiskt möte som inte var ett måste! Ut i mörkret, det eviga regnet och till S-märkt möte med Daniel Suhonen, Reformisterna! Mötet har marknadsförts alldeles utmärkt på facebook och som ett öppet möte. Det visade sig att det var inte bara Eva-Britt Svensson och jag från (V) som gärna ville lyssna på Suhonen. Det var gott om V-partister och partilösa, publiken var tätt packad i källaren på Café de Luxe.

Suhonen berättade lite om sin livsresa fram till bildandet av Reformisterna förra våren. De har nu över 3 000 medlemmar. (R) vill inte splittra socialdemokraterna utan inspirera till en förändrad politisk kurs och ett växande parti. Främst har de hittills lagt koncentration på den ekonomiska politiken, som i mycket är likartad med Vänsterpartiets (min anm.) Suhonens inledningstal var retoriskt skönt att lyssna till och handlade om att använda de pengar som finns på nationell nivå till skolan, vården, omsorgen, järnvägar, bostäder… Att skapa arbete och trygghet för alla människor. ”Full sysselsättning”, som vi sa förr. Lite handlar det om att återskapa. Vi som föddes vid krigsslutet och växte upp under 50-60-talen, vi vet hur det känns att vara arbetarklass, utan några extra medel någonstans, och ändå ha möjligheter att studera och bli i princip vad som, få arbete och försörja oss. Möjligheterna, tryggheten fanns där.

Idag osäkra anställningar, betydligt högre arbetslöshet, bostadsbrist och för dyra bostäder. Trångboddhet (Igen. Jämför fattigsverige). Suhonen talar om klassklyftorna så det blir begripligt vad som menas. Han berättar om ”skattetryckets” utveckling – eller rättare sagt avveckling och vad det betytt för välfärdens nedmontering, i ett rikt land. -Ja, det var bra att göra den bussresan till stan och vara med om ett ovanligt möte med många socialdemokrater och vänner från lokalpolitiken. Arbetarrörelsen ska växa – vi ska prata politik i våra respektive partier och föreningar. Skapa hopp inför framtiden.

Noterar att krönikören Janna Li Holmberg i Smålandsposten idag (12/12) med rubriken ”Bye bye folkhemmet” skriver på samma tema som Suhonen men med ett helt annat ordval. Suveränt bra! Men Janna, det ska gå att förändra. Ditt barnbarn såväl som mina och alla andra ska kunna växa upp i trygghet till skola, vård, bostad, arbete. Självklart går det att ändra politiken – om tillräckligt många vill det. Det är bara det kruxet.

Kunde inte hålla mig. Läste i omgångar i natt ut Camilla Grebes ”Skuggjägaren”. Riktigt spännande och intressant ur poliskvinnoperspektiv.

Pepparkaksdeg ska göras för bak med barnbarnen. Skrivarbete finns att ta itu med. Valet i Storbritannien ska följas. Styrelsemöte och lussefika med min bostadsrättsförening. Handlingar till fullmäktige och omsorgsnämnden nästa vecka ska läsas och begrundas.

Har precis fått papper från Skatteverket; nu har jag officiellt mitt namn stavat Carin, ej Karin. Jag bytte själv i 15-årsåldern och det har inte varit några problem med pass eller andra dokument. Tills jag fick brev från Växjö kommun: Om jag inte skriver som den officiella stavningen säger, så blir jag av med min e-postadress. Inför det hotet, så tog jag itu med saken och för 250 kr fick jag papper på att jag stavar Carin.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20191212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se