8. dec, 2019

Våld, mord, häxbränning 1600-talet. Öppet hus öppnade lösning, Lagerlöf, Grebe. Torpskrift?

Var på öppet hus hos goda vänner igår eftermiddag. En tradition i december sedan? -Ja, i många år har bjudits på snittar, kaffe med mera. Pratade med andra gäster, flera av dem mina vänner och bekanta också. Vi talade om brott på 16.00-talet; det var många mord, mycket våld och skjutningar, i vissa landsdelar häxbränningar (kvinnor brändes på bål. Vi talade om hur en ska bevara kunskaperna om släkten och dess färder och irrfärder till kommande generationer. Vi talade politik och det faktum att (SD) kan bli största parti. Hur ska partierna ta tillbaka sina medlemmar? Vi pratade litteratur, nobelpristagare inte minst och andra läsefrukter. Behovet av att träffa andra människor live, vara del i ett kollektiv och inte leva livet bakom skärmen. Ja, det är en kort sammanfattning.

Mitt i natten vaknar jag; jag har en lösning – inte på den politiska oron och högerpopulismen – men på hur jag ska gå vidare med att göra åtminstone del av min släktforskning tillgänglig för framtiden. Självfallet ska ett familjeträd skapas, men också en bok/skrift om gården Veningehult 2 och framför allt torpen under den. Har odlat idén länge och samlat data. Men jag behöver en fotograf och - det slog mig - är en av mina bröder. Han har dessutom bott längre än jag på ett av torpen. Och har mycket gott minne om folk och fä. Ska informera honom om detta uppdrag idag. En av mina döttrar kan vara chaufför. Hon har varit med på flertalet ställen tidigare, när hon och jag rekognoserat inför mina släktträffar varje sommar. Detta måste gå i lås! Vi gör skriften ihop.

Innan denna givande öppna-hus-eftermiddag så var det karateuppvisning och avslutning för den här terminen på sonsonens karatekurs. Skickliga barn/unga som visar rörelser, andning och disciplin, får diplom och en del, som sonsonen, avancerar till ny grupp nästa år. Efter det till pizzeria och lunch med hela familjen Högstedt plus undertecknad mormor och farmor.

Har läst ut Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf. Ser fram mot att Palm kommer under våren till Växjö Stadsbibliotek och Bibliotekets Vänner. Ja, det finns mycket på vårprogrammet att se fram mot men extra roligt att lyssna, när jag läst boken, tycker jag. Nu börjat på den mycket hyllade deckaren ”Skuggjägaren” av Camilla Grebe. Är maniskt beroende av deckare på nattduksbordet, men kan tack och lov läsa annat också.

Flera föreningar har haft sina sista möten för det här året. ProLiv Kronoberg t ex. Planering av årsmöte, rapporter från november månads Mustaschkampen och det vi arrangerade. Missade Manskören i Mariakyrkan, som blev succé och missade även Lakersmatchen efter mötet i torsdags. Det är knepigt att vara på flera ställen samtidigt liksom att orka med att boka in varje vardagskväll – även om det är roliga och icke krävande evenemang. Igår i alla fall en stunds möte med ”Tantpatrullen”. Vi kämpar för ett nytt pensionssystem med sång och flygblad på Storgatan i Växjö.

Ikväll dock – om inget särskilt händer – så ska jag gå på körsång med ”Blandad konfekt”. Känner flera sångare och hoppas på lite trevlig julfeeling. Innan dess ett uppdrag för min bostadsrättsförening. Bara trevligt det också. (V) kommer att finnas på stan mellan 14-16 på Storgatan med Röda cykeln, glögg m m. Idag söndag 8/12.

Ha en skön 2 advent!

Carin Högstedt

20191208

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se