1. dec, 2019

Politisk depression, 2010-talet sammanfattat, Björn Wiman, Sveland, Hassen Khemiri

Dåligt med träning, dåligt med bloggande den gångna veckan. Gott om möten och städning däremot. Nu första advent och ambitionen är att ta det lite lugnt, vara mer social och läsa/skriva-aktiv. Idag adventsfika hos barnbarnens farmor, min vän och granne. Där träffar jag döttrarna, barnbarnen med flera av de närmaste. Trevlig början på december.

Med kölden – minus 9 grader idag på morgonen – försvann fåglarna, trots att jag gav dem nytt foder igår. Annars dagliga besök av nötväckor, pilfinkar, talgoxar och blåmesar.

I morgon debatt med förtroendevalda i Omsorgsnämnden, från alla partier. Det är  pensionärsorganisationerna som arrangerar. Anledningen är de uppmärksammade händelserna inom omsorgen under året: Först hanteringen av särskilda boendet Evelid med flytt av boende trots löften till hyresgästerna om att inte behöva flytta. Sedan misstag med ansökan om särskilt boende från mycket sjuk men modig kvinna. Och så som exempel nerläggningen av terapihundarna. Bakgrunden är budgetunderskott och nerskärningar, hårdare krav för särskilt boende och mer sådant är på väg. Jag ska representera (V) och göra mitt bästa, kan inte mer. Ulriksbergskyrkan, Växjö  kl 14.00 – 16.00.

Ser i handlingar till Omsorgsnämndens arbetsutskott att antalet ansökningar om särskilt boende är ungefär 30 per månad. Antal avslag är 15 under 2015, 13 under 2016, 35 2017, 33 2018 och 72 2019 (10 månader). Talar tydligt språk. Nålsögat har blivit trängre.

DNs kulturdel idag 1/12 handlar om 2010-talet. Intressant och bra med lite analys av det nyss förgångna. Björn Wimans söndagskrönika, ”2010-talet var den delade lögnens decennium”, är mycket läsvärd. Wiman utgår från några läsefrukter, Knausgård t ex. Jag har inte läst Knausgård, som ”alla” gjorde. Wiman tar också fram två artiklar från DN: Maria Sveland från 2012 om hur hon blivit politiskt deprimerad av att iaktta hur uttryck för kvinnohat och rasism blivit mer legitima, normaliserade. Jonas Hassen Khemiris artikel om ”vardagsrasism” och egentligen om polisens projekt REVA, DN 2013. Jag minns den senare. Tog den till mitt hjärta, som så många andra gjorde. Då. Sju år senare ”får Sveriges statsminister löpa gatlopp för att han INTE pekar ut nyanlända flyktingar som skyldiga till en sedan länge grasserande gängkriminalitet”. Ja, vad är det vi varit med om detta decennium? Och hur blir nästa?

Carin Högstedt

20191201

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se