24. nov, 2019

Kronobergs bokmässa, Älghult, af Kleen, Palm, Lagerlöf, Tina K Persson, Greider, antivåld

”Gråmulet” beskrivs vädret i DN idag söndag 24/11. Bra ord. Och gråmulet har det varit så gott som konstant. Växjö leder solligan från botten. Tre soltimmar i november. Inte konstigt att tröttheten också är konstant.

Har legat i hela veckan! Varvat städning – alla fönster putsade, adventsstakar framme och i funktion – med möten och flygbladsutdelning. Påverkad av vaccineringen i onsdags stannade jag inte och lyssnade på Björn af Kleen på bibblan i torsdags. Hade lovat stå i kassan, så jag var där en timme. Återigen mer än fullsatt; ståplatser och en del fick vända om. Vi, Bibliotekets vänner, får hitta ett system med förköp. De som fick plats och lyssnade ansåg att det var bra föreläsning om ”Amerikaner”. Större lokal? Kostar. Föreningen lever på medlems- och entréavgifter. Härligt att så många vill komma på våra författarträffar, men gräsligt att inte kunna släppa in alla som tagit sig ut i gråmulenheten och sett fram mot en intressant föreläsning. När Göran Greider kommer i vår så… ja, kanske dubbla föreläsningen? Saknas inte diskussionsämnen i denna Bibliotekets Vänners styrelse. Positiva problem!

Mer kultur. Igår Kronobergs bokmässa på Stadsbiblioteket i Växjö. ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) hade en liten plats vid ett bord, där Carina Danemalm Jägervall, författare till boken ”Sex, samliv och prostatacancer” skulle finnas. Hon kunde inte komma förrän tolv så från klockan tio var jag plus annan representant för föreningen där. Många trevliga samtal med författare och folk från föreningar. Köpte ”Livet i all enkelhet” av Tina K Persson. Får bli julläsning efter att jag kommit igenom Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf, som jag rekommenderar. Finns även som ljudbok.

Gick igenom alla tre våningarna på bibblan för att hitta Älghults hembygdsförening och nya Älghultskrönikan. Fick till slut höra att boken blivit försenad från trycket. Kommer att finnas på julmarknaden i Älghult på lördag. Fick en god överblick över de medverkande på bokmässan. Stadigt växande är min känsla.

Nu ta itu med det ena och det andra. I morgon fackeltåg mot våld 16.45 i Växjö. Inledning på ”en vecka fri från våld” med fokus mäns våld mot kvinnor. Tisdag omsorgsnämnden med bl a internbudget för 2020, onsdag regionfullmäktige (ska vara med som ersättare), torsdag heldag med ABF. Tur att jag redan fixat adventsfönsterputsningen. Folk säger att det inte är nödvändigt att putsa fönster till advent. Men jag hävdar att det är lag på det.

Carin Högstedt

20191124

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959