20. nov, 2019

Hyllning till Pride på fullmäktige, debatt om äldreomsorg, Barnkonvention, daglig verksamhet, LOV

Har pressat fram ett förslag till manus till (V)årt Kommunnytt som produceras idag, dagen efter kommunfullmäktige. Mycket som jag vill säga och mycket begränsat utrymme på flygbladet. 5,5 timmar tog mötet och det var bl a beroende av interpellationer, viktiga sådana om resursfördelning mellan skolorna och nerläggning av psykoterapiteam, båda V-partistiska, om Lagen om Valfrihet och tomplatser på särskilda boenden och daglig verksamhets framtid, om hur lagen om Barnkonventionen förbereds, de tre från (S).

Bra att omsorgs- och funktionshinderfrågor diskuteras i kommunfullmäktige. Kommer upp nästa gång också när V-motionen om att sätta stopp för LoV kommer upp (Väl? Verkar segt?). De skandaler – eller rena fatala missar - som har uppenbarat sig i allt sitt elände – i media på senare tid, måste ju leda till något mer politiskt intresse för omsorgsfrågor. Kanske också en insikt om att omsorgsnämndens budget är underfinansierad? Apropå: Tack Stefan Leo för din berättelse i Smålandsposten om hur din pappa hade det, när han blev beroende av hjälp. Ju fler som är modiga och berättar, ju fler kan få hjälp när de behöver.

Fullmäktige tog tid, 5,5 timmar. Ovanligt många interpellationer om viktiga frågor. S+V hade tre respektive två var. Resursfördelningen i skolan, mer av socioekonomisk hänsyn och nerläggning av psykoterapeutiskt team – V-partister hade många frågor och fick långa innehållsrika svar men diskussionen röjde rätt stora skillnader i synsätt. Socialdemokrater frågade om hur Barnkonventionen som lag (händer 1/1 2020) förbereds i kommunen. Äntligen på gång framgick det. Även frågor om LoV och om dagliga verksamhetens framtid. Allt är under luppen i omsorgsnämnden för att spara pengar. Sammanslagning av olika dagliga verksamheter (finns på 27 platser), terapihundarna är bortröstade, ”översyn” av LSS är på gång. Kommer innebära hårdare bedömning modell ”Vägledning SoL” enligt föredragning. Detta trots att LSS är en rättighetslag och ska utgå från varje individ. Socialtjänstlagen är inte en rättighetslag. Men vem bryr sig om det? -Ja, åtminstone vi som var på FUB.s seminarium om LSS-lagen i måndags kväll i Alvesta. Sedan kunde det handlat mindre om lagen och mer om vad som kan göras för att få nuvarande regering att sätta fart på punkten, av de 73, om att återställa LSS. Nu är det alltså på väg även i Växjö kommun att ytterligare skruva åt de LSS-behövande. Inget beslut ännu, men det kommer.

Dagens motioner var två, en V om att söka medlemskap i det internationella nätverket inom WHO som heter ”Äldrevänliga städer/kommuner”. Tänkte att det kan behövas lite positiv stimulans utifrån, omvärldsbevakning, nya rön och erfarenheter. Men de styrande i M+C+L+KD+MP avslog den tanken. Ville inte ens utreda hur ett medlemskap skulle kunna utveckla kommunens äldrepolitik och kostnaderna för det. Nä, nu håller de på att se över sina internationella förbindelser och då kan inget nytt komma till. Tunt argument.

Nästa motion var från (S) och handlade om att prideflaggan garanterat ska hissas under Pride. Skönt att alla var överens om detta, alla partier utom SD. På senare år har det varit lugnt på flaggfronten. Alla nationella minoriteter flaggas för på sina dagar. Det var ett nytt grepp för några år sedan efter en batalj om romska flaggan. Nu förhoppningsvis stor enighet om flaggpolicyn inklusive Pride.

Trevlig söndag i Lund hos bonusbarnbarn med familj och faster. Lilla Julia har sedan brutit nyckelbenet. Gör ont! Maken L, Julias farfar, bröt också nyckelbenet, när han var liten. Brukade han prata om. Cyklade omkull.

Ska idag använda mig av vaccineringserbjudandet, delta i manifestation för utvisningshotade familjer, som bott länge i Sverige, Storgatan Växjö 16 - 18. Vet inte så mycket mer än så. Finns lite info på facebook. Sedan träff med S i omsorgsnämnden om internbudget. Inte enkelt när vi lever med en budget nationellt som prioriterar skattesänkningar för de välbeställda i stället för bidrag till kommuner och regioner. Därtill gäller en lokal budget som inte räcker till. Säger det igen: Om Vänsterpartiets budget för år 2019 gått igenom hade omsorgen haft 50 milj kr mer till förfogande. Då hade vi klarat omsorgen utan att skära ner ca 30 milj kr bara i år. (Försiktig siffra, tror det är mer) och kunnat rädda terapihundar och haft lite mer personal.

I morgon kväll, torsdag 21/11), har Bibliotekets Vänner föreläsning på Stadsbiblioteket. Gäst är Björn af Kleen, journalist, författare. Hans rubrik är ”Amerikaner”. Samarrangör denna gång är ABF. Välkomna!

Carin Högstedt

20191120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se