16. nov, 2019

SigBrit - en tuffing o humanist, Toftagården, Äldreguiden, Ehrenberg, Helmersson, PSA-prov - viktigt

Igår var SigBrit Fors i Smålandsposten igen. Som den tuffa, målmedvetna kvinna hon är, så fick hon en plats på särskilt boende. SigBrit och hennes dotter valde Humanas boende på Söder i Växjö, det som jag besökte i måndags. De hade hört att det finns lediga platser där. Det stämmer. I måndags var det tolv tomma. Det är helt galet att människor som vill ha plats, behöver plats! inte kan få det medan platser står tomma eller har förklarats ”vilande”.  Bra reportage genomgående om SigBrit och hennes kamp. Bra för många andra att läsa om hennes kämpande för sitt boende trots allvarlig sjukdom. Bland annat säger hon i artikeln: ”Man kan ju undra vad den här blå-gröna röran, som jag själv varit med att rösta fram, egentligen sysslar med.” Ja, SigBrit har såvitt jag vet alltid varit centerpartist och aktiv i kommunpolitiken förr. Jag känner henne som mycket kulturintresserad och stark humanist. Hon har gjort en stor insats för andra med att gå ut så offentligt. De flesta vågar inte.

Min skrivelse om att omgående ta upp ”Vägledning SoL” för granskning i nämnden har ännu inte behandlats. Skickade mail att jag ville ha upp den på arbetsutskottet i onsdags, men har inte ens fått svar från ordföranden. Vägledning SoL är de kriterier som gör att människor inte får eller får plats på särskilt boende alternativt hemtjänst. De har nyligen reviderats och det är nu ännu svårare att komma igenom nålsögat. Det och överetablering av privata LOV-boenden gör att det finns tomplatser. Som också kostar.

I torsdags besökte jag det särskilda boendet Toftagården, som ligger i kanten på min egen stadsdel. Toftagården har mycket hög nöjdhet i Socialstyrelsens Äldreguiden. Tänkte det skulle vara intressant att tala med personal på ett sådant – som guiden säger – välskött boende. Trogen, stabil personal, inga rekryteringsproblem. Vad jag än frågar så är svaren positiva från chefen, som är en kvinna med lång erfarenhet inom omsorgen. De har kunnat göra utflykter och annat roligt med hjälp av Kampradpengar (stiftelsen efter Ingvar Kamprad). Svårigheten är att få ekonomin att hålla. Hon skulle också vilja samla hela personalen ibland, men det är så gott som omöjligt att få till med alla olika arbetstider. Vi kommer inte fram till någon enskild insats som ger de goda betygen. Förmodligen en bra arbetsplats från start och bra grund föder bra fortsättning med rätt ledarskap. Toftagården kom till efter envis kamp från folk i Sandsbro med omnejd. Både maken L och jag var med i en särskild förening, Gårdsby Boservice Intresseförening, som drev på för att få ett äldreboende till Sandsbro. Jag passiv, maken L mer aktiv medlem. Nu har jag fått kallelse till årsmöte i föreningen! Visste inte att jag räknas som medlem. Ser intressant ut. Nya byggplaner på gång. Seniorbostäder.

Läser med intresse och nöje Johan Ehrenbergs ledare i Dagens ETC igår fredag 15/11. ”Nyliberalismen äter liberaler” är rubriken. Ser att Ehrenberg också läst och fastnat för Erik Helmersson på DN.s ledarsida, när han skrev om Ken Loach film Sorry, we missed you, 8/11. Jag skrev om Helmersson i bloggen häromdagen. Ehrenberg har också Wolodarski som exempel på liberal – långt från nyliberala idéer - som behövs, ”för att mota den fascism som annars kommer”. Instämmer.

Igår eftermiddag var ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) på COOP Norremark och delade material, bl a om vikten av att PSA-testa sig. Gick bra. Många tog informationsblad, många samtal. Min medrepresentant från föreningen, Sten, har en alldeles särskild förmåga att få folk att stanna och prata, trots att de säger sig ha vansinnigt jättebråttom.  

Startat adventsstädningen så smått idag. Putsat några fönster och tjuvstartat med adventsstakar. Fick äntligen sätta fram min retroljusstake (50-talet) som ”fyndades” någon gång i våras. Japp! Två gardiner upphängda – de är verkligen fynd i ordets rätta bemärkelse -från sommarens auktioner i Kvarnamåla. Kostade kanske en krona styck.

I morgon hälsa på bonusbarn och barnbarn i Lund.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20191116

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se