10. nov, 2019

Stress i onödan, effektivisering - mindre resurser, tillitsstyrning, TACK

Helgen redan över och jag har inte hunnit med det jag tänkte. Är nog stressad – helt i onödan. Har ju gott om tid egentligen. Men har alltid jobbat bättre under tidspress. Ja ja. Har läst handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott. Fram och tillbaka. Internbudgeten. Den ram för 2020 som den styrande majoriteten röstade igenom i juni ska nu fördelas inom omsorgens olika verksamheter. Det handlar om mycket pengar, ca 1,5 miljarder. Men det räcker inte till ökat antal äldre och större behov ju äldre vi blir. Det kallas ”effektivisering” men är många miljoner nerskärning som föreslås i ett antal uppdrag till nämnden. Majoriteten i fullmäktige har satt ramen. Vi i oppositionen kan inte ändra den. Men frågan är om inte fullmäktige skulle ta upp behovet av tilläggsanslag, prioritera upp just äldreomsorgen. Inte alls orimligt. Funderar på detta. Vi vet ju att det är personalbrist och den lär inte bli mindre av ”effektiviseringen”. Det är en ond spiral neråt. Det Växjö kommuns vård och omsorg behöver är förbättringar, gott rykte, tillitsstyrning och resurser, som ger bra arbetsmiljö, som i sin tur lockar sökanden till tjänster.

Var bara tvungen att gå och se filmen ”Sorry, we missed you” av Ken Loach. Så många sa att jag måste bara se den. Ja, snälla nå´n, så fruktansvärt bra. Ska upplevas. Tack Folkets Bio för möjligheten!

Varit kattvakt åt en dotter, hälsat på en annan dotter, besökt yngsta dottern med man och barnbarn. Trevligt. Haft kontakt med min yngsta bror, som stött på någon som skulle vara en släkting, en kusin till min pappa, vid namn Sif.  Fick börja forska och har löst det mesta. Snarare en syssling än kusin men i alla fall.

I morgon börjar dagen med besök på Humanas särskilda boende som är tämligen nytt och ligger på Söder i Växjö.

TACK till alla som hört av er om äldreomsorg eller brist på sådan! Respons ger mig mer kraft. Kommer att ägna mycket tid åt att försöka hitta infallsvinklar för att – trots oppositionsläget - skapa ett klimat där vård och omsorg blir mer prioriterat.

Carin Högstedt

20191110

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se