6. nov, 2019

ProLiv, straffpåfund, 443 skolkare, #jagmed, 1793, Natt och Dag, Araby

ProLiv Kronoberg bjöd på föreläsning igår kväll. Ca 50-60 personer kom för att lyssna på arbetsterapeut Christina och Anna, sjukgymnast, båda anställda i Region Kronoberg. De använder sina kunskaper inom cancervården. Med ett väl förberett och trevligt framfört föredrag i dialog med varandra, så fick vi  i publiken en superbra genomgång av hur motion och träning kan hjälpa mot den alldeles särskilda tröttheten som cancersjuka, ofta  under behandlingar,  känner. Trötthet, nedstämdhet, brist på koncentration, en mängd trista symtom – som kan lindras med rörelseaktiviteter. Upp från stillasittandet! Det finns evidens  inom vetenskapen att – låter motsägelsefullt – men det går inte att vila bort denna speciella trötthet, men den påverkas positivt av träning, rörelse, promenader. Mycket bra föreläsning – för alla – antingen vi har cancerdiagnos, är anhöriga eller vill få bort ålderskrämpor.

Bra, Mats Karlsson, tidigare utredare på nämnden Arbete och Välfärd! Mats har överklagat ett beslut i kommunen och får nu upp målet i Kammarrätten. Det handlar om att Växjö kommun trotsar olika domar och lagbestämmelser, väljer egna tolkningar. Här har gymnasielevers studiebidrag dragits in vid upprepat skolk. Det är en sak, men när detta sker så kompenseras inte familjen av höjt försörjningsstöd. Studiebidraget räknas in i inkomstunderlaget, antingen det kommer något eller ej.  Familjen straffas. Oppositionen S+V har protesterat liksom professionen som hänvisar till domstolsprövningar, praxis etc. Återigen ska Växjö kommun utmärka sig genom egna kravpåfund.

443 elever fick studiebidraget indraget under förra läsåret. En ökning med 169 elever sedan året dessförinnan. Det påstås i dagens artikel i Smålandsposten (www.smp.se) om detta att det inte finns uppgifter om hur många familjer som berörts och hur mycket pengar kommunen sparat. Det tror jag faktiskt att det gör, om en vill ta fram den. Det gick ju bra med antal elever som inte kunde få sommarjobb, för att de inte hade vissa betyg. Ännu ett kravpåfund som inte gjort succé.

Den stora frågan är naturligtvis: Hur får stopp på skolket? Hur få stopp på det ökande skolket? Hur få till en skola där alla känner sig välkomna? Att straffa föräldrar lär inte leda till något positivt. Region Östergötland har haft projekt #jagmed, som gått ut på att få unga med risk att stanna hemma från skolan eller redan är hemmasittare, att gå till skolan. Ingen sa sig inte vilja gå i skolan, men behövde visst stöd för att kunna/våga, gå dit och trivas. Det finns tydligen exempel på framgångsrikt arbete. Ta efter! Vad kan vara mer lönsamt än att alla barn inte bara går i skolan utan också går ut med godkända betyg.

Igår (5/11) publicerade Smp min artikel om äldreomsorgen, om det faktum att flera särskilda boenden för äldre har mycket dålig nöjdhet av sina hyresgäster och vårdtagare. Fick samtal från okända, tack från kända och okända på COOP, på bussen, på kursen jag går, på facebook. TACK! Kampen för en värdig äldreomsorg fortsätter. Bokade igår tid för besök på Toftagården, ett boende med mycket goda omdömen från de boende. Bokade också på Humanas äldreboende på Söder i Växjö. Det hade jag tänkt i alla fall (inte varit där tidigare) men ett av samtalen igår fick mig att prioritera det högt tidsmässigt.

Har börjat läsa Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf, ca 650 sidor. Kommit till s 462. Då ska jag till Göteborg på Vänsterdagar och kan inte packa ner den tjocka tunga boken. Väljer en pocket; ”1793” av Niklas Natt och Dag, som reselektyr. En deckare med en uppföljare – ”1794”. Fängslande och mycket får en reda på om livet i Stockholm den här tiden. Mycket som jag inte vill veta egentligen. Det är för gräsligt, för våldsamt, för äckligt, för smutsigt. Fy tusan, vilket liv i de fattiga kvarteren och inte bara där. I princip vet jag att Sverige var fruktansvärt fattigt fram till efter andra världskriget då reformerna började komma efter hård kamp i arbetarrörelsen. Men här i 1793 beskrivs armodet så äkta att det går in i huden, allt från de sanitära förhållandena till avrättning med dyngfull bödel. Jag kan ändå inte sluta att läsa! ”Stockholm noir”, skrev någon recensent.

Ikväll (6/11) har Vänsterpartiet Växjö ett kafémöte, ett ”lyssna-fika-fråga”, på Tallgården i Växjö. Välkomna dit! Hj Petris väg 1, i Araby. Vi bjuder på fika och svarar på frågor.

Nu – äntligen – ett träningspass! Har slarvat i en vecka.

Carin Högstedt

20191106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se