29. okt, 2019

Fröken Julie, Eva Ström. Bibliotekets vänner, Apotekstjänst in i döden, konst, tallbit

Stolt över starten på denna dag. En seger över mig själv. Körde fram bilen till altanen, släpade ut dammsugare och satte igång sanering av det inre i bilen, lagrat sedan många år. Fyra soppåsar skräp. Dammsugaren höll på att sprängas. Det är ett trauma detta, att alltid ha städning av bil sist på göra-listan. Nu ska den in på service och jag ville inte skämmas en gång till. Efter det ett träningspass på gymmet. Jajamensan. Kl 10 hade jag gjort dessa bravader.

Hemma efter en kväll på biblioteket med författaren Eva Ström, som blivit hyllad för sin roman ”Rakkniven”, men kanske mest känd för sin poesi. Nu skulle hon, inbjuden av Bibliotekets vänner, berätta om tillblivelsen av Rakkniven under titeln ”varför måste fröken Julie dö?” Eva Ström har alltså utgått från Strindbergs tragedi Fröken Julie, där Julie begår självmord efter en kärleksnatt med Jean. Eva fortsätter Julies liv, utvecklar det. Accepterar inte självmordet, accepterar inte den skuld och skam som fått kvinnor att ta livet av sig och/eller lämna bort sina barn efter att ha haft sex utanför äktenskapet, då i slutet av 1800-talet. Hon drar paralleller till hederskulturers skuld- och skam-beläggande, vår syn på den och hur den levt i Sverige för inte så länge sedan. En fråga under kvällen är också hur mycket en författare får göra av andra författares människor. Fantasin får flöda är svaret. Intressant och så gott som fullsatt! Själen får lugn under dessa anspråkslösa och föreläsningar och samtal med distans (ännu så länge) från nerskärningarna på kulturen i Växjö kommun. Bibliotekets Vänner finansieras till största delen av medlems- och entréavgifter.

Finken tallbit (pinicola enucleator) har  kommit till södra Sverige i större mängd denna höst. Läser jag. Den är stor (20 cm), hanen karmosinröd, och jag vill se en sådan. Håller utkik och fyller mataren.

Läser i Dagens ETC om familjeföretaget som driver Apotekstjänst, som fått massor med operationer inställda. Herregud. Mitt Sverige, min stolthet, mitt förtroende – var är du?

Beslutet i den styrande majoriteten i Växjö kommun, M+C+L+KD+MP, att säga upp avtalet för terapihundar inom omsorgen har väckt berättigad negativ kritik. Så negativ att vissa fått kalla fötter? Eller vad betyder det att nu föreslår en KD, en C och en M att det ska undersökas om ”läshundar” och terapihundar kan bli ett projekt inom utbildning och omsorg. Ursäkta, men vad är detta? Ena dagen blankt nej, sedan, ja vadå?

Rekommenderar artikeln ”Flytten av konsthallen ett enda stort feltänk” i dagens (29/10) Smålandsposten.  För den som är kulturintresserad, för den som är konstintresserad, för den som också har rörelsehinder. -Ja, det är klarspråk från vänster.

Höstlov och många far- och morföräldrar får sin chans att umgås med barnbarnen. I morgon bio med mina.

Carin Högstedt

20191029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt-se

carin.hogstedt@vaxjo.se