26. okt, 2019

Sjöliden, hundar som skapar lugn och ro, Noaks Ark, löv och vatten, god mat på trangian

-          Jag har inte varit så ledsen på flera år, som när jag förstod att inte terapihundarna skulle få komma hit mer! Det sa en undersköterska, Christina, när vi satt runt kaffebordet på äldreboendet Sjöliden i Braås i torsdags. Vi var ett antal förtroendevalda från omsorgsnämnden som gjorde gemensamt besök i verkligheten. Christina beskrev hur dementa oroliga vårdtagare som kanske bara går fram och tillbaka över golven, reagerar. – Ett lugn sprider sig när hundarna är här. Ni skulle uppleva det! Ni skulle se själva!

-          Ja, det är ett smärtsamt besked från den styrande majoriteten. För de som mår bättre av att umgås med hundar. För personalen som sett vilken otrolig effekt de haft och som inte kan ersätta hundterapin. För oppositionen som inte medverkat till beslutet. Så onödigt dessutom.

Två omsorgstagare deltog i samtalen vid kaffebordet plus fyra personal. 1967 öppnades Sjöliden. Sedan har det renoverats, byggts till och om naturligtvis. 29 omsorgstagare bor där, men det finns fler platser, Fem är ”vilande”, det vill säga ingen bor där, men de finns och kostar pengar. Enligt personalen så finns det äldre med myndighetsbeslut om rätt till särskilt boende som vill bo på Sjöliden, men får nej, fast det finns plats. Poängen med det är svårförståelig. Valfrihet?!

På Sjöliden finns tillagningskök och ingen klagar på maten. Där lagas också mat till skolan. Uppdagas att personalen inte får hjälp med trasiga elrullstolar. Ska kollas upp. Jag har för mig att en V-motion om hjälpmedelsjour fick till svar att det finns en sådan. I så fall bra om de berörda får veta det. Bra besök och mycket info om verksamheten.

Igår i Stockholm hela dagen. Gick bra fast jag bara hade sovit fyra timmar. Verksamhetsledare Elli från Noaks Ark Småland-Halland, Britt-Marie, Småland-Halland, som sitter i Riksförbundets (RNA) styrelse och jag åkte med sex-tåget. Använde tiden att diskutera – återigen – förslag till nya stadgar som vi ska anta i lokala föreningarna och i riksförbundet. Efter ca fyra timmars möte är vi så gott som nöjda med förslaget. Vi har haft perspektiven små föreningar, enkelhet, ej detaljstyrning och fått igenom det mesta. Vi hinner promenera både till och från RNAs lokaler på Östermalm. Elli och jag åker samma tåg tillbaka och har det mycket trevligt trots 40 minuters försenat tåg. Är så stolt över Noaks Ark Småland-Halland. Så proffsiga, så engagerade.

Hektisk vecka och inte förrän idag lördag blev det en träningstimme. Får ta mig till gymmet i morgon också för att hålla löftet om två pass i veckan. Mycket skrivarbete att göra. Städar mellan varven. Regnat hela dagen men verkar slut nu. 14 mm sedan i natt. Altanen delvis en vattenpöl och delvis en lövhög.

Lördag kväll snart. Ska laga god mat, maken L.s och min favorit, rotfruktsgryta, som vi utvecklade när vi tältade och lagade mat på trangiaköket.

Fortsatt trevlig helg!

Carin Högstedt

20191026

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se