23. okt, 2019

Hög andel kvinnor röstar (V), terapihundar, SPES, ProLiv, ABF, fuck cancer, Sjöliden Braås

Ser i SvD SIFO att om det var val idag och kvinnorna bestämde så skulle V få 18.4 %. Om enbart män väljer så blir det 9,6 %. Ingen siffra är dålig, men skillnaden föder många tankar. Vad gör vi för fel som inte attraherar män i samma utsträckning? Vad gör vi så bra att så stor andel kvinnor finner oss värda att rösta på? Ett svar på det senaste är förstås att Vänsterpartiet ägnar resurser och engagemang åt de sektorer där många kvinnor arbetar, och ofta med dåliga villkor både miljömässigt och ekonomiskt; vård, omsorg, utbildning. Men män är ju lika beroende av välfungerande vård, omsorg, utbildning… Men mer oberoende ekonomiskt. Ja, detta tål att fundera på. Finns en artikel i SvD idag 23/10.

Denna vecka fullsmockad med intressanta möten. Varvar möten med utdelning av Kommunnytt till fots och per cykel samt träning på gymmet jag har bokat i tre månader. Var på röntgen av ena knäet igår. Får se vad som sägs om det.

Varit tre gången på bilverkstaden med krånglande blinker. Nu, efter besök på morgonen, ordnat, tror och hoppas jag. Felet uppstod när verkstaden reparerade bilen efter min krasch på Grand Samarkand. Jag slapp betala idag – utan att jag ens andades om att jag tyckte det skulle ingå i förra räkningen. Tack för det.

I måndags förmiddag var jag på föreläsning för oss i ProLiv Kronoberg, som är eller kan tänkas ingå i närstående/samtalsgrupp och ta emot samtal från prostatacancerdrabbade och närstående. En psykolog föreläste om olika faser i sjukdomsprocessen och hur en kan hantera dem. Enkelt uttryckt. Det är inte lätt att få samtal från urledsna, chockade, ensamma, deppade människor, ja, kanske med suicidtankar. Jag vet det från åratals verksamhet som kvinnojourare. Inte minst fick vi goda råd om vilka instanser vi kan rekommendera för proffshjälp. Det finns mer än en vet om. Jag kom också på att föreningen SPES finns i Växjö. De arbetar med självmordsprevention. På gårdagens styrelsemöte beslöts att kontakta SPES och få närmare information om deras verksamhet vid ett styrelsemöte i februari.

Distriktsstyrelsen har haft möte med partiföreningarna inom V Kronoberg. V Växjö har haft styrelsemöte. (Måste börja skriva protokollet… ) ABF hade styrelsemöte igår kväll. Bland annat intressant diskussion om studiecirklar i religion. De flesta var överens om att studiecirklar OM religioner är en sak. Att utöva en religion med böner, psalmer etc är en annan. Men finns säkert gråzoner. Givande möten denna kväll såväl som alla andra under de gångna dagarna!

Tyvärr har jag hamnat i en trötthetssvacka. Gör det ibland sedan 20-årsåldern. Kände igår att jag inte var totaluppmärksam som jag brukar känna mig. Hoppas det är som vanligt; går över. Passar bra att nästa vecka innehåller höstlov. Lugnt på mötesfronten. Ska ägna mig åt mig och mitt hem.  Kanske barnbarnen vill gå på bio?

Nu snart är det omsorgsnämndsmöte. På dagordningen förslag från de styrande, M+C+L+KD+MP, att avsluta avtalet med terapihundarna, som besöker äldreboendena och är väldigt omtyckta. Alla vet ju att djur skapar glädje och kan lugna oroliga. Att avsluta den verksamheten är enligt min mening direkt kontraproduktivt om målet är att ha vård och omsorg med hög kvalité, medicinskt, socialt, förebyggande, ja, hållbart. S+V överens. Terapihundarna ska vara kvar. Men våra röster räcker inte. Säger som alltid: Fler måste byta valsedel 2022 om det ska bli ändring inom välfärden!

I morgon besök på ytterligare ett äldreboende, Sjöliden i Braås. Fredag till Stockholm och Riksförbundet Noaks Ark (RNA), heldagsmöte. Räknar med att kunna höra av mig igen på lördag.

Carin Högstedt

20191023

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se