18. okt, 2019

Äldreboende, Bågen, omsorg, ABF, extratjänster saknas, otillgänglighet planeras

Började dagen med möte på Noaks Ark. Vi förberedde sista kommittémötet i Stockholm på Riksförbundet nästa fredag, då verksamhetsledare i Växjö Elli och jag ska till möte om de nya stadgarna. Förhoppningsvis sista innan beslut på stämman kommande vår. Vi kunde konstatera att vi har fått igenom många ändringsförslag och att ett fåtal frågetecken kvarstår från vår förening. Känns bra. Noaks Ark Småland-Halland har jobbat systematiskt med stadgarna. Roligt att delta i sådant föreningsarbete.

Körde sedan runt med olika ärenden. Förstår inte varför jag har så mycket att göra hela tiden. Hämtade en låda Kommunnytt, som jag ska dela ut. Färdiga – trots strul med vår redigerares dator, som försvårade korrekturläsning.

Så till det särskilda boendet Bågen i stadsdelen Teleborg, ett besök som arrangeras av omsorgsnämnden. Där väntade 15 – 20 av de boende vid ett dukat kaffebord plus personal. Äppelkaka med vaniljsås hade bakats på förmiddagen. Lite ovanligt studiebesök, där de boende fick huvudrollen. Det hela inleddes med allsång, ledd av en kille från ABF. Det är så varje fredag eftermiddag. Härligt! Det är en medveten inriktning på detta boende att ha mycket aktiviteter. ABF leder både sångstunder och studiecirklar. Min bordsgranne var en kvinna som var lätt att få kontakt med. Vi pratade om Bågen förstås men även TV-serier och litteratur. Ja, mina upplevelser och kontakter på dessa två timmar gör att jag ska besöka dem till våren och titta närmare på den lilla trädgården. En snabb visit i trädgården säger mig direkt att det behövs ett plank för att minska trafikbullret.

Överlag gav de boende runt bordet ett positivt betyg till Bågen. Lite kritik mot maten – som inte lagas i huset utan kommer från centralköket. De boende tog upp en hel del frågor och bland andra varför den personal som haft så kallade extratjänster måste sluta. De har varit uppskattade till max uppenbarligen. -Ja, vad ska en säga. En annan budget, (M+KD+SD), satte stopp för dessa och jag vet faktiskt inte hur det går framöver. Detsamma gäller aktiviteterna. Samordnarna för detta arbete försvinner. -Det spelar roll hur ni röstar, säger jag, naivt förvånad över att folk uppenbarligen röstar mot sina önskningar. – Vi är livrädda för besparingar! sa en boende. Mycket bra sammanfattning av läget.

I tisdags i samband med fullmäktige så var vi några från V-gruppen som besiktigade den så kallade orgelsalen på Smålands museum. Dit ska nämligen den kommunala konsthallen flyttas enligt nuvarande styrande i kommunen, M+C+L+KD+MP. Kunde konstatera att det nog krävs väldigt mycket investeringar för att göra om denna sal till något annat. Idag gick jag till Smålands museum och frågade i receptionen hur jag kan ta mig till orgelsalen med rullator/rullstol. Jo, hissen där och så en bit åt det hållet och hiss igen och så in. Kan konstatera att trappan upp är estetiskt magnifik men avskräckande för den som har vissa balansproblem eller behöver vila på vägen upp. Testar hissen. Den är rymlig men om måtten är bra för en permobil kan jag inte avgöra med ögonmått. Går vidare och där kommer en ny hiss för att avhjälpa det faktum att det är nivåskillnad på denna våning.

Nu ligger konsthallen så att vem som helst kan slinka in direkt från trottoaren, mitt emot biblioteket i stan. Den nya belägenheten kräver många aktiva beslut; ta sig till Smålands museum. Komma in där och förklara att en ska till konsthallen, som är gratis inträde till. Det är inte gratis till muséet. Om jag då är något rörelsehindrad ska jag dessutom hitta hissarna för att komma upp på vinden. @andersekberg har en mycket bra insändare i dagens Smålandsposten (18/10) om detta, ”När den fina konsten behandlas som skräp”.  Håller med om analysen men kanske inte lösningen. Låt konsthallen vara där den är! Det är bästa lösningen. Tillgängligheten till orgelsalen är dålig, lindrigt uttryckt. Publiksiffrorna lär minska rejält. Och kanske det är avsikten? Då kan ju konsthallen läggas ner med hänvisning till ointresse. Det nedskärningskrav som lagts på kultur-fritid i Växjö kräver mer än att byta lokal!

Avslutade det politiska arbetet denna dag med att dela Kommunnytt vid Netto på Nydalavägen tillsammans med två partikamrater. Ovanligt många som var och handlade och bladen gick åt. Delade också de nya lägenheterna på Bokelundsvägen, 108 styck. Nu trött och fredagskväll.

Carin Högstedt

20191018

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se