11. okt, 2019

Klimatläget, paradigmskifte, Papperian, Kupan, LF, CajsaStina, LOV, kvinnojourrörelsen

Intensiva dagar den gångna veckan. Högtidsstund när Skanska bjöd in till klimatföreläsning. Tack och lov att jag anmälde mig och deltog. Martin Hedberg föreläste om klimatläget. Visste inget om den mannen och vet inte mycket mer nu. Har inte haft tid att forska. Men han är författare till boken ”Extremt väder”, som vi som var publik fick ta med oss utan att betala. Inte hunnit titta i den heller. På en dryg timme gick denne Hedberg med hjälp av mycket pedagogiska och intressanta bilder igenom klimatläget globalt. Sakligt. Det mesta vet jag – inte i varje detalj – men i stora drag. Skönt att sitta och få en sammanfattning av och bekräftelse på sina åsikter och kunskaper. Avslutningen helt suverän. Hedberg talade om behovet av paradigmskifte. Som exempel från Sverige tog han förbudet av slaveri 1847, beslut om kvinnors rösträtt 1919, beslut om förbud för föräldrar att aga sina barn 1966. Inga av dessa beslut var självskrivna, men ingen vill idag återgå till läget innan! Hedberg benämnde kvinnors rösträtt och ett förslag att bara gifta kvinnor skulle få den rättigheten som ”hål i huvet”. Vad kan vi nu behöva för beslut? Jo, Hedberg beskrev i ord och bilder hur vi människor betraktar och behandlar naturen med allt levande som objekt, som något vi kan göra vad som helt med, för vi härskar över den. Om vi gör som Nya Zeeland t ex – beslutar att ge juridiska rättigheter till en flod som är mycket viktig, göra floden till ett subjekt, så har vi gjort ett paradigmskifte. Jag har skrivit om detta tidigare i bloggen. Helt suveränt intressant! Kanske Vätterns vatten är så viktigt som dricksvattenkälla att det vore bra om det fanns ombud som kan föra dess talan?

I tisdags hade FORSA kafémöte och temat var kvinnojourerna som har en ca 40-årig historia och hur de utvecklats, utmaningar, hot och möjligheter. Mycket bra och roligt att höra verksamhetsledaren för Kvinnojouren Blenda i Växjö tala. Mycket är sig likt sedan starten, mycket är olikt (6 anställda nu, 0 vid start, men grunden för verksamheten är densamma. Alla delarna (stöd o hjälp, förebyggande) hör ihop och en del ska inte avsöndras och upphandlas av privata firmor. Ingen tjänar på det.

Omsorgsnämndens arbetsutskott – genomgång av ekonomin och mycket annat. Bra beslut om att investera i internet till alla på särskilda boenden. Äntligen. Är det 10 år sedan vi i (V) hade första motionen? Något sådant. Att det blir nu har med digitaliseringen av vården att göra. Frågade om när gruppboenden för olika vårdtagare får tillgång till internet. Ska bli men ingen tidsplan som jag förstod. Känns inte framstegsvänligt att det inte är självklart. Tydligen byggs nya privata gruppboenden utan denna för icke vårdberoende självskrivna modernitet.

Motionen om att lämna LOV, som jag nämnt flera gången tidigare, fick ett svar under mötet! Avslag med ohållbara motiveringar, men den juridiska delen – att det inte går att bara lämna LOV för nya boenden (som jag skrivit) utan det ska gälla alla – det ska jag kolla upp. Hur har andra kommuner gjort? Vill man så kan man gå ur LOV-systemet. Det har visat sig vara en kommunfälla.

Igår gjorde representanter för omsorgsnämnden besök hos två dagliga verksamheter: Papperian och Kupan på Norrgatan i Växjö. Papperian gör papper i källaren och tillverkar brevpapper och liknande och säljer. De har haft designsamarbete med IKEA och är välfungerande sedan många år. Har samarbete med Textilgruppen, som också är daglig verksamhet med textil som grund. Kupan är en avdelning inom Röda Korsets verksamheter som har butik och säljer kläder och lite andra prylar. Snyggt, bra läge, många kunder.

På eftermiddagen träff med Lärarförbundet. Vi var tre från (V) som i två timmar resonerade om läget i alla skolformerna, från förskola till gymnasium och kulturskolan. Givande!

Så CajsaStina Åkerström! På gamla teatern. Dotter önskade sig denna konsert i födelsedagspresent och nu var det dags; dotter med dotterdotter, tre generationer, njöt av CajsaStina med musiker. Recensionen i Smålandsposten idag av Marie Magnusson stämmer precis med vad jag skulle skrivit. Nu kan jag bara instämma. Så fint! Inte perfekt i varje detalj men det gjorde inget. Tvärtom så mänskligt. Och vilken röst! Vilka bra platser jag lyckats boka! Första radens fond. Perfekt.

Nu måste jag sluta.

Carin Högstedt

20191011

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959