8. okt, 2019

Så härligt elakt! Skola i nya kommunhuset! LOV eller ej? Kulturskymninganas.

Vilken njutning att börja dagen (8/10) med att läsa Dino Viscovis krönika i dagens Smålandsposten! Så grymt analytisk, så bitsk, så på kornet – om managementidéer i vår tid – och den suveräna artikelserien som journalisten Bo Ströberg begåvat folket som läser Smålandsposten med denna höst. Som har utgångspunkt i Växjö kommun men fenomenen är vanliga i hela kommunsektorn i hela landet. Skulle vilja kunna skriva så bitskt elakt och satiriskt, när det behövs! Dino har rätt i sin slutsats; vi är för mesiga, vi borde bli bättre på att säga ifrån.

Läser alltid krönikan. Saknar Mary Lou Wards roliga krönikor om torplivet och fästmannen. Är förtjust i historikern Olle Larssons lite vemodiga krönikor om barn- och ungdomsåren i Oskarshamn. Ester Roxberg är lysande. Ja, jag tycker att krönikörerna är mycket bra överlag. Idag lite utöver det vanliga om ett aktuellt ämne, ”Charlataner i alla länder…”. Tack för den, Dino Viscovi. Ska verkligen försöka tänka på ”transaktionskostnader” vid dessa ständiga omorganisationer.

Insändarskribent och gymnasielärare Andreas Rubenson är - med rätta - upprörd över bygget av det nya kommunhuset samtidigt som skolan behöver mer lokaler till fler elever men får tränga ihop sig för att spara in några miljoner. Eller hålla till i baracker som numera kallas paviljonger, en så kallad eufemism, förskönande omskrivning. Låt Växjös elever flytta in i nya kommunhuset! är rubriken. Det kan en kalla omställning, ett vanligt politikuttryck för behovet av förändring. Här passar en påminnelse om Skolmarschen mot nerskärningar, som äger rum lördag 12/10 på Speakers Corner, Storgatan Växjö, med start 13.30.

En annan skribent idag är Krister Holgersson, som läst socialnämndens (Nämnden för arbete och utveckling) ordförandes åsikter om den ”misslyckade migrationspolitiken” och hur han vill få den att bli lyckad genom skriftliga prov. Holgersson tror mer på FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Han ger också en känga till de partier med en human migrationspolitik som faktiskt finns men är ”förvånansvärt tysta i Växjö kommun”. Är vi det? Tråkigt att höra. Får skärpa oss.

I morgon är det omsorgsnämndens arbetsutskott. V-motion om att utträda ur LOV-systemet står på dagordningen. Utan förslag till beslut. Förra månaden hade ordförandens dator kraschat. Därför kunde inte motionen behandlas… Segt där? Är inte alla fem styrande partierna glada åt att riskera ekonomiska förluster med LOV?

Nerskärningar på gång över hela kommunen. Värst utsatt är nog nämnden för kultur och fritid. Den förhållandevis lilla nämnden, budgetmässigt, ska spara ca 10 miljoner. Säger sig självt att det inte räcker att bara byta lokaler för konsthall och Fria ordets hus. Inte ens nerläggning av Biljettcentrum räcker långt, bara några hundra tusen. På papperet. Frågan är vilka effekter den nerläggningen har för publiktillströmningen inom kultur t ex.

Möten på möten i eftermiddag och kväll. Först föreläsningar om Kvinnojourer i FORSAs regi. Så V Kronobergs distriktsstyrelse. Missar en föreläsning i ProLivs regi som jag hade velat delta i. Ibland hopar det sig. Oktober är en mötestät månad.

Var på Idrottskliniken för första gången igår. Det är stort jämfört med det gym jag har gått på i vårdcentralregi. Nästa gång ska jag få hjälp med att hitta rätt verktyg och maskiner för mitt artrosprogram. Nu satsar jag. Två gånger i veckan ska jag dit.

Påminnelse! Jonas Sjöstedt är i Kulturhuset, Markaryd måndag 14/10 kl 17.45! Tal, frågor och svar.

Carin Högstedt

20191008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se